Боратинські господині поділилися родинними рецептами пасок

30 Квітня 2021, 17:43
3444

Господині Боратинської громади поділилися унікальними родинними рецептами приготування паски.

Про це йдеться на сайті громади.

Обов’язковим елементом та окрасою кожного великоднього столу є паска. Хтось купує святкову випічку у магазині, а хтось не зраджує перевіреним рецептам своїх бабусь. Записали рецепти місцеві бібліотекарки Галина Патута, Людмила Демчук та Мар’яна Кримчук.

 

Рецепт паски Орисі Дармовіс – господині з Променя

 

«Перш ніж приступати до випікання пасок потрібно прочитати «Отче наш» і лише тоді розпочинати готувати тісто. Головне у цьому процесі, щоб був мир в душі і світлі думки в голові, тоді все вдасться. Цей рецепт я взяла від своєї свекрухи, з якою під одним дахом ми прожили більше тридцяти років», – пояснює господиня.

Опара:

1,5 літра молока закип’ятити, охолодити до температури близько 40 градусів і розчинити тут 100 г дріжджів. 30 білків збити з 3 склянками цукру і 100 г дріжджів, 40 жовтків збити з 3 склянками цукру і 100 г дріжджів. Всі інгредієнти з’єднати з кілограмом борошна і залишити в теплому місці.

Коли опара почне опадати приступаємо до замісу.

Додаємо до тіста пів чайної ложки солі, 1 столову ложку меду (попередньо розтопленого), ванільний цукор, цедру апельсина, половинку стертого лимона, корицю, 50 мл коньяку,  300 грам вершкового масла (розтопленого), борошно і замішуємо тісто, під кінець замісу додати родзинки, цукати злегка присипані борошном і 100 г олії. Тісто має вийти не дуже густим і відставати від стінок миски. Тіста виходить багато, має вистачити на велику сім’ю, місити його потрібно приблизно 1 годину.

Після цього накриваємо рушником і залишаємо підходити. Коли тісто збільшилось удвічі, його слід обім’яти розкласти в підготовлені заздалегідь форми, наповнюючи лише на третину. Прикраси на паску можна робити з цього ж тіста у вигляді бахроми, обов’язково мають бути букви Х В, колосочки, косичка. Можна зробити прісне тісто і тонко розкачавши прикрасити ним, виробивши трояндочки, листочки, колосся, голуби і інше.

У цей час, коли тісто піднімається в формах, потрібно натопити піч. Розпалюючи дрова на паску, обов’язково в піч покласти минулорічну освячену гілочку верби. Є таке правило: натоплена піч може зачекати, а тісто чекати не може, отже паски, коли піднялись потрібно змазати яйцем і відправляти пектися. Якщо надто гнітяться в печі потрібно накрити мокрим папером.

Готові паски вийняти з печі і за декілька хвилин дістати з форм. Гарячі вироби покрити цукровим сиропом або на охолоджені нанести помадку. У якості прикрас можна використати посипку або як робили колись – кольорове пшоно.

 

Рецепт паски Галини Новицької – господині з Радомишля

 

У приготуванні паски пані Галини бере участь вся родина. Господиня з донькою замішують тісто, невістка з старшою онукою виробляють, а наймолодші онука з правнукою прикрашають. Печуть великодній хліб у печі.

Інгредієнти:

  • 0,5 л молока
  • 10 жовтків
  • 120 г масла
  • 80 г олії
  • 2- 3 ст. л. меду
  • цедра одного лимона
  • 500 г родзинок
  • 300 г цукатів
  • 100-150 г дріжджів
  • 1 кг борошна

 

Рецепт паски Оксани Волянік – господині з Радомишля

 

Інгредієнти:

  • 3 л молока
  • 200 г масла
  • 250 г маргарину
  • 150 г олії
  • 15 яєць
  • 10 жовтків
  • 1,5 кг цукру
  • 250 г дріжджів
  • 1 кг борошна

 

Рецепт паски Галини Старчевської – господині з Коршева

 

Паску за цим рецептом у родині пані Галини печуть вже багато років. Процедура приготування хліба вже стала своєрідним сімейним ритуалом, який передається із покоління в покоління.

Інгредієнти:

  • 2 л молока
  • 7 стаканів цукру
  • 40 яєць (20 жовтків + 20 цілих)
  • 1 стакан олії
  • 300 г дріжджів
  • 300 г масла
  • родзинки
  • ванілін
  • дрібка солі
  • горілка

Читайте такожТорчинські старости поділилися рецептами пасок

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром