«Це інша планета»: у МСУМК відкрили виставку фотографій Terra Galicia

22 Квітня 2021, 11:10
Юрко Дячишин 3109
Юрко Дячишин

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку фотографій Юрка Дячишина про Галичину. 

На події, 21 квітня, були присутні журналісти Район.Луцьк.

Фотограф Юрко Дячишин народився, живе та творить у Львові. Митець займається персональними документальними та артпроєктами, співпрацює з міжнародними ЗМІ, бере участь у фестивалях в Україні та закордоном. Та на відкритті виставки автор зізнався, що мріяв приїхати в Луцьк та показати свої роботи в Музеї сучасного українського мистецтва. 

Terra Galicia таки заполонила простір Музею Корсаків. 

Виставка створила неканонічний образ західноукраїнської природи. На знімках немає так званих «солодких» пейзажів, шаблонних ракурсів. Не світлинах немає світанків, туманів чи заходу сонця. Це максимально живі, мінімалістичні кадри, які захоплюють. Це пейзажі, які пахнуть природою. 

«До проєкту Terra Galicia я ніколи не займався пейзажною фотографією. Я зневажав, ігнорував пейзажі. Але потім щось зі мною таке сталося, що я подивився на світ по-іншому. Це для мене був величезний ефект новизни», – розповів Юрко Дячишин. 

Виставковий проєкт про Галичину не прив’язаний до архітектурних пам’яток чи облич. Саме тому автор називає її іншою планетою. За його словами її можна знайти будь-де: на Волині, у Тоскані чи деінде. Космічні ландшафти на світлинах дозволяють мандрувати і фантазувати. 

Terra Galicia – як справжня Terra Incognita, у якій кожен бачить свій сенс. 

Митець знімав незвідану Галичину, обирав маршрут і локації з допомогою Google Maps. Потім приблизно визначався із крапкою на мапі і далі йшов поле за полем, шукаючи необхідне місце. 

Фотограф зізнався, що бувало і захоплення, і розчарування. Однак, саме так йому вдалося об’їздити всю Галичину. За його словами, деякі «білі крапки на мапі» ще залишилися, проте і робота продовжується. 

Так, за три роки роботи, 20 тисяч кілометрів та 100 поїздок автор створив свій проєкт. 

У стінах Музею Корсаків фотографії захопливо розглядали, фотографувалися біля них та розмовляли з митцем, який радо роздавав автографи.

Побачити виставку фотографій Terra Galicia у Музеї Корсаків можна протягом місяця. 













 

Читайте також: В «Адреналін Сіті» навчать створювати унікальні писанки


   

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром