Уляна Супрун на фестивалі: про реформи, молодих лікарів та те, що зробив би Бандера

05 Серпня 2017, 16:58
4618

На другий день «Бандерштату» в гості завітала виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Громадська діячка приїхала розповісти про особливості прийняття важливих рішень у міністерстві та боротьбу за зміни у застарілій системі.

Район.Луцьк став свідком гарячої дискусії між глядачами главою МОЗу на одній із найпопулярніших гутірок фестивалю.

Своє спілкування із бандерштатівцями Уляна Супрун розпочала із важливості ідей та дій, які приймаються кожною людиною:

– Коли Україна отримала Незалежність, то ми почали мінятися. Ви зараз є молоді люди, які народилися у вільній країні, не під терором та диктатурою. На жаль система колишніх років залишилися особливо у системі охорони здоров’я, де немає поваги ні до працівників, ні до пацієнтів.

Глава МОЗ прийшла на фестиваль із незвичайною футболкою із надписом «WWBD». Поки глядачі намагалися відгадати що ж саме зашифровано у абревіатурі, Уляна Супрун зізналася у «золотому» правилі, яке часто використовує у роботі:

– Коли в міністерстві ми маємо прийняти якесь рішення: чи йти на компроміс, чи ми маємо піддаватися Верховній Раді, тоді ми кажемо один одному: «WWBD» («What would Bandera do?»). Що би Бандера зробив? Чи здавався б він? Ні. Так само і ми боремося за медичну реформу до кінця. 

1

Після розповіді про зміни, які відбулися у суспільстві та коротких фактів про свою родину, Уляна Супрун заявила, що для неї є неважливим статус «виконувач обов’язків». Хоча і зауважила, що є однією із тих, хто перебуває на такій посаді найдовше.

– Коли я прийшла в міністерство, то передала всім, що не хочу чути «ні». Наприклад, приходжу і кажу: «Нам потрібно скасувати 33 наказ». А нам кажуть: «Ні», мотивуючи різними постановами, наказами правилами. Б’ємося, боремося з ними. В Україні нам не потрібні люди, які постійно кажуть «ні».

Відвідувачі фестивалю мали змогу запитати главу МОЗу про те, як можна вирішити наболілі у суспільстві питання. Першою темою від глядачів стало впорядкування цін на ліки, які за межами України коштують значно дешевше:

– Ми розпочали програму доступності ліків, де надаємо безкоштовно або співоплатою потрібні медикаменти на амбулаторному рівні. В рамках цієї програми ми знизили ціни на 23%. Розмовляли із дистриб’юторами, імпортерами, виробниками і запитали: «Чому в Польщі у вас 10 гривень, а в Україні – 25?». А нам відповіли, що раніше ніколи ніхто і не просив, щоб ціни знижували.

На виступ в.о. міністра охорони здоров’я України прийшли молоді лікарі-інтерни, які поділилися тими викликами, що існують у застарілій корумпованій системі.

– В цьому році я закінчила університет в Тернополі, прекрасно вчилася, – розповідає відвідувачка гутірки. – Коли прийшов час, то потрібно було обирати чи йти по направленню, чи самому шукати інтернатуру. Всі, хто обрав другий варіант – платили дуже великі гроші, мої однокурсники віддали по 20-50 тисяч доларів. Я взяла направлення і коли приїхала, то головна лікарка не захотіла брати на інтернатуру. Тільки тоді, якщо я підпишу контракт на 10 років. Я ходила в ОДА, була в різних департаментах і всюди мене кидають. Я дуже хочу міняти цю країну, але через цю корупцію хочеться поїхати геть.

– Я знаю, що це звучить дуже бюрократично, але міністерство охорони здоров’я не є правоохоронним органом, – відповіла глава МОЗ. – І я не можу заарештувати головних лікарів, але прокуратура, поліція, НАБУ – можуть.

Після розмови із молодими інтернами, Уляна Супрун роздала їм свої візитівки та наголосила на готовності до діалогу.


Текст: Інна МАЗУРИК

Фото: Маргарита ТАТУШКО

Коментарі
06 Серпня 2017, 13:04
Тепер заживемо по новому
06 Серпня 2017, 14:22
А що полудуркувата полулемка- полупіндоска може знати про медицину? Крім того, що коли її зачали, лопнув не зовсм дорогий контрацептив?
06 Серпня 2017, 23:22
А давайте отправим ее в какую-нибудь районную, нет в областную, больницу на обследование и лечение. Химиотерапия и операция - 50тыс.грн. и посмотрим подешевели ли лекарства.
07 Серпня 2017, 01:52
Геть заразу з України! Хай заліковує своїх америкосів. Остання приблуда в уряді лишилась, досить, накерували зайди, їм Україна - до одного місця.
07 Серпня 2017, 13:31
О це мабуть написали всі головні лікарі наших чесних лікарень )
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром