Як застосовувати норми законодавства щодо надання державної допомоги суб’єктам господарювання: відповідь є в експертів

19 Квітня 2021, 10:18
Фото ілюстративне 2660
Фото ілюстративне

На базі Волинського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» відбувся  онлайн-семінар, який був присвяченій темі надання державної допомоги суб’єктам господарювання. 

Захід провели, аби ознайомити фахівців громад з особливостями застосування норм законодавства та обов’язковістю їх дотримання під час надання державної допомоги суб’єктам господарювання коштом місцевих бюджетів. Про це інформує Волинський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

«Обрана тема семінару є дуже актуальною. Саме суб'єкти господарювання здійснюють різного виду господарську діяльність й вносять  значущий внесок в економічний розвиток громад. Тому дотримання законодавства в частині захисту економічної конкуренції убезпечить органи місцевого самоврядування від порушення законодавства», – зауважив радник Волинського РО Анатолій Матвіюк. 

Він додав, що під державною допомогою суб’єктам господарювання слід розуміти в тому числі і надання допомоги

Під час семінару учасники ознайомилися з поняттями та формами державної допомоги суб’єктам господарювання коштом місцевого бюджету; дізналися про порядок подання повідомлення про державну допомогу до Антимонопольного комітету України та формами звітування; розглянули основні нормативно-правові та розпорядчі акти ОМС, спрямовані на підтримку суб’єктів господарювання, приклади рішень АМКУ, онлайн ресурси.

Окремо зупинилися на відповідальності ОМС за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. За її словами, порушенням у визначенні  ЗУ «Про захист економічної конкуренції вважається:

  • невиконання рішення, попереднього рішення органів АМКУ або їх виконання не в повному обсязі;
  • неподання інформації АМКУ, подання недостовірної інформації, подання інформації в неповному обсязі;
  • створення перешкод працівникам АМКУ у проведенні перевірок, огляду, вилученні чи накладенні арешту на майно, документи, предмети чи інші носії інформації.

«Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення: неподання, несвоєчасне подання посадовими особами ОМС інформації або подання завідомо недостовірної інформації АМКУ  тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб та керівників у розмірі до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А ухилення від виконання рішень АМКУ, чи несвоєчасне виконання їх рішень - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб та керівників у розмірі до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»,  наголосив радник.

Також, у разі надання, зокрема, органами місцевого самоврядування державної допомоги суб’єктам господарювання, яка рішенням АМКУ визначена як незаконна, АМКУ має право звернутися до окружного адміністративного суду, за рішенням якого зазначена допомога підлягатиме поверненню до місцевого бюджету. 

Читайте також: Громадсько-активна школа – якісна освіта й успішна громада

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром