Чого варто чекати від закону про Фонд енергоефективності

04 Серпня 2017, 22:49
2017

Згідно з законом 5598 створюється Фонд енергоефективності. Використання коштів Фонду для компенсації енергозаощаджувальних заходів значно підвищить цінність вторинного житла.

Найближчим часом в Україні буде створено спеціальний фонд, призначений для стимулювання власників житла і забудовників до підвищення класу енергоефективності будівель. Він буде здійснювати з ними взаємодію, забезпечуючи компенсацію витрат на модернізацію житла. Законом 5598, підписаним Президентом України 20 липня 2017 року, регулюється розмір відшкодування, залежно від досягнутого класу.

Не секрет, що будівельні компанії вже досить давно використовують енергозберігаючі технології як аргумент на користь придбання нових квартир. Новобудови під Львовом і в самому місті Лева, як і в інших великих населених пунктах України, проектуються та будуються згідно з сучасними вимогами до рівня комфорту і вартості енергоресурсів. Це давало їм безперечну перевагу в порівнянні з житлом, яке пропонується на вторинному ринку.


 

Після підписання Закону 5598, кожне об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) зможе отримати компенсацію до п'ятдесяти відсотків від витрачених фінансових ресурсів при досягненні максимального класу енергоефективності.

Безсумнівно, це помітно вплине на ринок нерухомості в цілому, оскільки дасть можливість суттєво підвищити вартість вторинного житла. Квартира в старому будинку, завдяки заходам, що вживаються при утепленні фасаду і модернізації системи опалення, отримує нове життя – рівень комфорту наближається до рівня в новобудовах, якщо не враховувати більш старі планування і певну зношеність конструкцій.


 

Забудовники змушені будуть реагувати на зміну умов поліпшенням експлуатаційних характеристик житла, що будується в цей час, або подальшим зниженням його вартості. Природно, цей процес не може бути швидким, оскільки для цього потрібно не тільки вкладення фінансових ресурсів, а й підвищення обізнаності населення України.

Крім того, існує певна інерція зміни цін на ринку нерухомості, пов'язана з необхідністю виконання фінансових зобов'язань будівельних компаній перед банками та інвесторами. Ще одним фактором, що затримує зменшення вартості, є неможливість швидкої зміни затвердженої проектної документації.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром