«Україна як держава не хоче повертати Крим», – активісти КримSOS на «Бандерштаті»

04 Серпня 2017, 17:21
2245

Громадські діячі  В’ячеслав Ломброзо та Енвер Бекіров поспілкувалися із «Бандерштатом» про життя в режимі постійного супротиву та окупації, зміну суспільства та про те, наскільки українці готові до повернення півострову. 

Район.Луцьк записав найцікавіші думки представників організації «КримSOS» з виступів, що відбулися 4 серпня на гутірці фестивалю. 

Енвер Бекіров про правовий вакуум, нічні обшуки та вишиванки:

– Ми чуємо із соціальних мереж, засобів масової інформації про те, що зараз в Криму тримається зона терору, навіть війна символів. Коли люди демонструють, що вони українці, то потрапляють під величезний тиск. 

– Окупаційна влада намагається будь-яким чином намалювати з кримських татар терористів, радикальних ісламістів і так далі. Хоча ті, хто хоч трохи знає історію мого народу, не зможуть розповісти про якісь факти агресії кримськотатарського народу до східного сусіда. Зараз є ціла низка справ, де через наклепи люди знаходяться за гратами. Останній резонансний вирок – Руслану Зейтуллаєву, досить молодій людині, багатодітному батьку, який ніколи не займався громадською діяльністю, але все одно отримав 15 років ув’язнення за те, що він кримський татарин, який сповідує іслам. 

– Ми знаємо, що будь-коли о 4 ранку в будинок, де мешкає родина кримських татар, можуть ввірватися спецпризначенці. На жаль, таких обшуків із розбиваннями вікон, навіть вночі, коли мирно сплять діти і батьки – вже безліч. 

– Досить складно моніторити ситуацію в Криму, бо там існує правовий вакуум. На сьогодні на цю територію не допущено жодної міжнародної місії спостерігачів. Під великою небезпекою там працюють кілька людей, які так чи інакше хочуть висвітлювати ситуацію. Тільки з якихось пазлів можемо складати реальну картину. Обшуки, про які я вже говорив – це тільки один із інструментів залякування. 

– В квітні цього року відбувався обшук в однієї із родин поселення кримських татар. І коли сусіди, знайомі, родичі прийшли просто, щоб з’ясувати в озброєних до зубів людей, у чому справа – була застосована вогнепальна зброя. Навіть тих, хто просто стояв поруч, затримали. 

– Тенденція, яку зараз впроваджує Кремль – це демографічне заміщення. Ми знаємо, що приблизно 180 тисяч людей із материкової частини Росії поселилися в Криму.

– Я підтримую зв’язок через месенджери з багатьма людьми в Криму, і для них будь-який факт уваги із материкової частини України – це ковток свіжого повітря. Ці люди слухають українську музику в себе в авто, відкриваючи вікна під час їзди в Сімферополі. Ці люди на весіллях, святах приходять в українському вбранні. Вони одягають своїх дітей на випускний чи останній дзвоник у вишиванку. Вони намагаються зробити так, щоб хоча б елементи одягу говорили про те, що вони українці. 

– Кожен день окупації Криму відділяє від нас не території і не інфраструктуру, а людей, їх свідомість. Тому закликаю вас не розривати всі мости, а навпаки –  зміцнювати. 

В’ячеслав Ломброзо про проблеми корінних народів та те, як уряд хоче забути про Крим:

–  Люди, які нас оточують, наші співгромадяни, не завжди турбуються питаннями Криму, хоча це наша спільна територія. Україна – єдиний організм… Ми не можемо розкидатися частинами власного тіла.  

– Як професійний юрист, я аналізую питання захоплення Криму, проблеми внутрішньо переміщених осіб. Нам незрозумілий той порядок дій, які робить уряд щодо деокупації півострова. Є блокада Криму, є невизнання окупаційних органів влади, але разом з тим і має бути якесь логічне завершення окупації. 

– Не лунає зараз від ЗМІ про те, що на території окупованого Криму є ще два корінних народи України – кримські караїми і кримчаки (етнічні тюрки, які сповідують ортодоксальний іудаїзм, їх залишилось лише 200 осіб на весь півострів). Справа в тому, що міжнародне право дає можливість корінному населенню на демілітаризацію. Якщо б Україна посилала в міжнародні інстанції в тому числі і цей аргумент, наша позиція була б сильнішою. 

– Україна як держава і Україна як суспільство – для мене це різні країни. І Україна як держава не хоче повертати Крим. Якщо дивитися тільки на дії, а не на слова, то уряд робить все для того, щоб забути про Крим. Зверніть увагу, що навіть на мінських перемовинах про півострів вже не йдеться. 







 

Текст: Інна МАЗУРИК
Фото: Маргарита ТАТУШКО

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром