Цитатник «Бандерштату»: Вахтанг Кіпіані про стосунки з Польщею та нові книги

04 Серпня 2017, 17:56
2266

Засновник Музею-архіву преси, головний редактор інтернет-видання «Історична правда» та однойменного тележурналу на каналі ZIK, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету Вахтанг Кіпіані презентував книги «ОУН і УПА. «Зродились ми великої години…» та «Українська Канадіана».

На гутірковій сцені фестивалю він поділився думками про те, як сприймають Волинську трагедію у Польщі і відповів на питання бандерштатівців.

***

Якщо поляки захочуть, щоб Волинь чи Галичина стали їхніми – хай приїдуть. У них це не вдасться.

***

Для багатьох поляків було б прийнятно, коли б говорили, що загинули тільки поляки, але це не є прийнятно для всіх.

***

15 років в Україні не було консенсусу щодо голоддомору, настав момент, коли суспільство знайшло цей консенсус, і це вже є якоюсь мірою історичною правдою.

***

Тем історичних дуже багато, і ми ніколи не осягнемо всього, що було.


 

***

Я розумію тих поляків, яким це болить, але я не розумію тих поляків, які не хочуть досліджувати  це питання разом.

***

Війна загострює почуття націоналізму. Не будучи націоналістом, я розумію, що це почуття є необхідним.

***

Поки рівень життя в Польщі вищий, українці будуть їхати в Польщу. Це не уникненно. Українцем в Польщі сьогодні бути небезпечно. Є багато дурнуватих і на державному рівні, і на рівні плебсу, які зневажають українців.

***

Якщо можна не їхати, треба не їхати, треба бути тут і будувати Україну. В Польші є успішна держава, яка відбулась. 15 років тому Польща була біднішою за нас, вони вивозили звідси все, що могли.


 

Ми маємо не переоцінювати власні сили. У нас немає такої внутрішньої гомогенності. Питання не стоїть, щоб всі полюбили Шухевича і Бандеру, Треба, щоб знали, хто це.

***

Україна виборола незалежність. Ніяка комуністична «група 239» не проголосувла за незалежність. Все це робилось, тому що суспільство тиснуло на цих депутатів.

***

Ключові люди – це є молодь і армія. Я фактично не працюю з пенсіонерами, бо розумію, що це неможливо. Треба все робити, щоб молодь була інакшою, ніж баба і дід.

***

Зараз крайня істерика польського правого політикуму. Буде зміна і прийдуть інші люди. З тими, хто прийде, буде легше говорити.

***

Ми працюємо над кількома книжками. Одна з них буде фактично дайджестом історій. В цій книжці будуть історії людей. Коли нам не вистачає текстів, ми навіть просимо написати історії, озвучені кимось. Ця книжка має показати, що не документами єдиними.

***

Коли я писав про політику і робив передачі на політичні теми,  то, звичайно, часто потрапляв під пресинг, тому в цій ситуації я раджу вміти сказати «ні».


 

 

Коментарі
05 Серпня 2017, 14:50
бред сумашедшого...ще е живі свідки...в них попитай хто перший почав поляків палити..бандера ваш віддав наказ.......
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024