Де і як допомагають демобілізованим бійцям

05 Грудня 2015, 11:19
2664 Джерело: ogo.ua

Працівники департаменту соцзахисту облдержадміністрації закликають воїнів, які повернулися із зони проведення АТО, та їхні родини не замовчувати проблеми.

У демобілізованих учасників антитерористичної операції на сході України часто виникає чимало проблем після повернення до мирного життя. Бійці мають не лише  психологічні негаразди, а й складно адаптовуються до тепер уже незвичних умов. Заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Олена Комар у прямому ефірі «СіД FM» розповіла, куди демобілізовані лучани і жителі області можуть звертатися у разі виникнення проблем.

Психологічна допомога. Олена Комар зауважила, що є кілька видів реабілітації учасників АТО: психологічна, соціальна і професійна. Найчастіше по допомогу звертаються не самі демобілізовані, а члени їхніх сімей, які, між іншим, теж потребують психологічної підтримки.

«У першу чергу я радила б не боятися психологів. На сьогоднішній день у нас є такі спеціалісти, які справді можуть щось порадити. Такі люди працюють на кафедрі психології в СНУ імені Лесі Українки. Завідувач кафедри Мирослава Мушкевич і доцент Анатолій Мельник тактовно і коректно ставляться до психологічних проблем бійців, які повертаються з передової і можуть дати слушні поради», – зауважила Олена Комар.

Окрім того, демобілізовані учасники АТО мають право звертатися до Центру медичної та психологічної реабілітації учасників АТО, який з 1 жовтня 2014 працює на базі Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни. Також на вулиці Привокзальна, 12 функціонує Координаційний центр допомоги учасникам АТО. А якщо людина не хоче іти відразу на контакт безпосередньо віч-на віч, то при поліклініках працюють телефони довіри.

Професійна адаптація. Зайнятість є одним із найголовніших критеріїв реабілітації. На жаль, не усі демобілізовані звертаються по допомогу, коли виникають проблеми, бо часто не знають, де саме її зможуть надати. Тому працівники відповідних органів самі телефонують до сімей бійців для того, аби знати чи демобілізовані повернулися на попереднє місце місце роботи, чи знайшли нове, чи ще потребують місця працевлаштування.

«Коли людина чимось зайнята, тоді немає «флеш-беку» в зону проведення військових дій. Є таке поняття, як професійна адаптація. Вона надає можливість безплатно підвищити кваліфікацію чи отримати нову професію за сприяння органів соціального захисту населення. Багато з числа мобілізованих чоловіків до моменту хвиль мобілізації ніде не працювали. Після демобілізації рекомендую звертатися до центру зайнятості. В період, коли вони перебували в зоні АТО, їм виплачували грошове забезпечення, а відтак вони мають право на отримання допомоги із безробіття», – зауважила Олена Комар.

Медична допомога. На жаль, із зони проведення АТО демобілізовані часто повертаються непрацездатними і потребують медичної допомоги чи отримують групу інвалідності. Такі особи чи їхні родичі можуть звернутися до органів соціального захисту населення для того, щоб їх включили у центральний банк інвалідів. Тоді тим кому потрібна допомога, нададуть  усі потрібні засоби.

«Якщо необхідне протезування, то ми співпрацюємо із Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО, реабілітаційними центрами і центрами, які займаються безпосередньо протезуванням. Демобілізовані отримують таку допомогу безплатно», – зазначила Олена Комар.

Заступник директора департаменту соціального захисту зауважила, що замовчувати проблеми, які виникають у демобілізованих, у  жодному разі не можна. Навіть якщо людина звернеться до певної структури, яка не в компетенції допомогти, то питання все одно уже буде озвучене, тож проблему розглянуть відповідні органи.

Контакти: гаряча лінія департаменту соціального захисту населення – 77-82-05.  Волинська облдержадміністрація, кабінет № 117.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром