У Луцьку намагалися вирішити проблему нестерпного смороду

03 Серпня 2017, 09:17
4020

Міська влада пообіцяла восени завершити приєднання Вересневого до міської каналізації, а керівництво ТзОВ «БІО ПЕК» більше не скидуватиме мелясну барду на поля фільтрації «Гнідавського цукрового заводу».

Про це стало відомо під час громадських слухань 2 серпня. На них люди мали заслухати звіт керівництва міста про те, що було зроблено для вирішення проблеми смороду в Луцьку.

На самі слухання зареєструвалося 213 чоловік. Утім, більшість із присутніх, як виявилося, були працівниками цукрового заводу та ТзОВ «БІО ПЕК». Тож учасники слухань дуже довго ухвалювали порядок денний. Комусь не подобався порядок питань, директору ТзОВ «БІО ПЕК» Юрію Пронику – формулювання деяких питань…


 

Власне, самі слухання могли і не розпочатися, адже люди ніяк не могли обрати головуючого: кандидатури одного з ініціаторів слухань Дмитра Климука, секретаря міськради Григорія Пустовіта, а також юриста ТзОВ «БІО ПЕК» Любові Штихалюк не набрали потрібної кількості голосів. Тож під загрозою зриву заходу люди все ж обрали головуючого – Ігоря Поліщука, а також секретаря та лічильну комісію.

Першим слово взяв виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт. Після довгого вступу про історію смороду в Луцьку та фільтраційні поля цукрового заводу він розповів, що діяльність скандального підприємства призупинили з низкою зобов’язань, які те має виконати. «Крім того, уже розробили проектно-кошторисну документацію каналізації на Вересневому, яка приєднається до міської мережі та дозволить мікрорайону не скидати стоки на поля фільтрації заводу», – зазначив секретар ради.

Читайте також: Вересневе: нова каналізація влетить Луцьку «в копієчку»


 

Куди більші емоції залу викликав виступ директора ТзОВ «БІО ПЕК» Юрія Проника. Він усе ж запевняв людей, що джерелом смороду не є новий завод з виробництва біоетанолу. За його словами, підприємство більше не буде скидувати на поля фільтрації мелясну барду, однак ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» після розірвання договору з «Луцькводоканалом» із 25 серпня не буде приймати на свої поля фільтрації міських каналізаційних стоків. «Крім того, іноземні фахівці уже працюють над тим, щоб зробити переробні установки, які дозволять і наші відходи не скидувати на ці поля», – додав Проник.

А емоції у народу викликав неоднозначний коментар директора «БІО ПЕКу» щодо ініціативної групи по боротьбі зі смородом, учасників якої він назвав «ворогами України».

Серед інших виступаючих були заступник голови правління Гнідавського цукрового заводу Олександр Костик, начальник Держекоінспекції у Волинській області Олександр Ткачук, голова Гіркополонківської сільради Ніна Симонович, заступник головного лікаря Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Лотвін, директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук, а також організатор збору підписів на ці громадські слухання Дмитро Климук та головуючий – Ігор Поліщук.


 

Запитання до виступаючих були найрізноманітнішими: від того, «що за еколог перевіряв законність будівництва такого заводу» до «а чому ми взагалі тут чотири години сидимо». Врешті-решт, присутні ухвалили резолюцію з наступними пунктами:

1. Просимо ознайомити з діючими та ознайомлювати в майбутьньому населення з початком роботи підприємств у м. Луцьку 5 категорії складності за ДБН на сайті ради, для забезпечення громадян інформацією про можливі шкідливі наслідки такого виробництва.
2. Ознайомити на сайті ради та в «Луцькому замку» з проектом будівництва каналізації мікрорайону Вересневе та термінамивиконання робіт по її спорудженню.
3. Просимо звернутися в Держпродспоживслужбу щодо проведення замірів атмосферного повітря на вміст шкідливих домішок (в дні та години, коли смердить). В місячний термін проінформувати громадськість на сайті міської ради.
4. Просимо забезпечити охорону в місцях доступу на поля фільтрації. Про прийняті міри проінформувати громадськість на сайті ради в місячний термін.
5. Просимо дослідити відповідність меж санітарної зони для ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» санітарному законодавству України, в місячний термін проінформувати громадськість через публікацію на сайті ради.
6. Заборонити скидати фекальні відходи на поля фільтрації Цукрового заводу.
7. Заборонити скидати барду від виробництва
«Біопек».
8. Громадскість не проти законної діяльності
«Біопеку».
9. Проінформувати на громадських слуханнях про ефективність каналізації (чи вирішилась проблема смороду) після проведення каналізації на Вересневому.

Усі ці питання міська рада повинна у міру своїх можливостей розглянути та опрацювати. А громаді залишається лише стежити за солодкими обіцянками: якщо вірити керівникам міста та заводу, уже восени про сморід у місті Луцьк має забути… 













 

 

Коментарі
03 Серпня 2017, 19:25
Зверніть увагу, що дозвіл видано на будівництво заводу біопек в селі Рованці, а побудували в середині цукрового заводу. Власники заводу обдурили тих хто видав дозвіл. А тепер дурять всіх нас.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром