Як підлітки організовують проєкти соціальної дії у Луцьку

09 Квітня 2021, 16:55
3318

Магнітним місцем для молодих та енергійних людей з креативними ідеями в голові є Молодіжний центр Волині, який регулярно створює можливості змістовного дозвілля і неформальної освіти для молоді.

Однією з провідних є навчальна програма для підлітків «Місія Лідер», що реалізується за підтримки Департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради. Завдяки програмі молодь розвиває навички комунікації, командної роботи, креативного та проєктного мислення підлітків. Формує лідерські якості, які допоможуть їм надалі реалізовувати власні соціальні ініціативи  для розвитку міста.

М’яким навичкам навчились понад 400 молодих людей. Випускники програми, реалізували більше 10 соціальних проєктів, детальніше про деякі з них ви можете прочитати у цьому матеріалі.

yPARROTi

Назва заходу «уParroti» означає візит до уявного папужки Parroti, який розуміється у театрі. Проєкт відбувався у форматі одноденного інтенсиву, спікерами якого були актори, що дуже сподобалось учасникам. Команда мала за мету допомогти молоді розкрити свої творчі акторські здібності, подолати страх публічних виступів і не боятись проявляти свої емоції.

«уParroti» був першим проєктом, який я організовувала і приніс мені надзвичайний досвід. Величезна кількість нових знайомств, інсайтів, командна робота, можливість прокачати свої скіли в комунікації - все це про роботу над проєктом. Я багато чому навчилася за короткий проміжок часу і дуже вдячна такій можливості», – каже випускниця програми Поліна Круковець.



Квест «Lutsk youth quest»

Проєкт, який спрямований на інформування молоді про можливості громадської діяльності у місті. Організатори показали учасникам, що Луцьк – хороше місто для розвитку та втілення власних ідей та мрій; тут є чим зайнятись та звідки черпати знання, головне – вміти шукати ці можливості. Проєкт проходив у форматі квесту, на кожній станції якого молодь могла ознайомитися з луцькими громадськими організаціями, виконати цікаве завдання та отримати певну кількість балів. Команди, що здобули найбільшу кількість балів, отримали чудові призи.

«Ми зіштовхнутися з труднощами, незрозумілими термінами та документами, та завдяки крутим менторам все вирішувалось швидко та зрозуміло. Неймовірний, крутий і корисний досвід отримали всі члени команди. Я вивчила фотошоп, хтось перевчитися кричати, хтось правильно заохочувати інвесторів. Після важкого і напруженого дня Х, усі ми відчували гордість за пророблену роботу і бажання працювати ще більше. Комунікувати з активною молоддю – це неймовірно! Отримувати позитивні фідбеки і бачити результат – те, що мотивує рухатись далі. І як то кажуть «Хочеш змін? Будь зміною!», – розповідає Аня Шклярук.






Арт-об’єкт «Art Part»

Команда створила арт-об'єкт у парку ім. Лесі Українки, а саме розмалювала сходи біля р. Стир. Досліджуючи на тренінгу проблеми міста, вони виявили, що є мало галерей, де художники віком 16-18 років могли б презентувати свою творчість. Проєкт об'єднав підлітків Луцька, які долучились до команди креативних митців та презентували свою творчість.

«В день завершення проєкту сходами спускалася молода сім’я з дочкою. За словами тата маленької дівчинки, вона дуже любить ці розмальовані східці і називає їх чарівними, а художниць - чарівницями. Від такої милої історії та відгуків перехожих зрозуміли, що наш проєкт вдався і команда вмотивована творити зміни ще!», – поділилася Вероніка Міщук.



Вечірка «Виведи бабусю в люди»

Затишна подія, із великою метою – зруйнувати бар’єр між старшим і меншим поколінням. Команда визначила для себе основне завдання: створити комфортне середовище для спілкування підлітків та їхніх бабусь та дідусів. Молодь з рідними провели атмосферний вечір з акустичною програмою у кав’ярні «Kava Avenue».

«Чесно скажу, я пишаюсь цим проєктом, бо він мій перший і він видався кльовим. Ми отримали велику кількість подяк і прохань зробити ретро-вечірку «Виведи бабусю в люди 2.0». Людям сподобався формат таких вечірок, бо в Луцьку наш захід вважався неординарним і дуже креативним серед інших. Сам процес реалізації проєкту, став хорошим прикладом для моїх наступних подій. Тепер на базі цього досвіду, ти можеш пробувати організовувати власні проєкти. Також цей захід показав мені наскільки я стресостійка, наскільки важливо продумувати різні плани проведення заходу, наскільки є вагомою командна робота. Тому я точно щаслива за свій проєктик і вдячна Місії за такий крутий досвід в моєму житті», – каже організаторка.




50 відтінків мотивації

Одноденний інклюзивний тренінг - це про захоплюючі лекції, книги і фільми, впевненість у собі та боротьбу із лінню! На захід команда запросила вихованців ГО «Центр реабілітації осіб з інвалідністю «Джерело життя» і мотивувала учасників повірити в себе та в свої сили. Місієвці показали, що всі можуть досягнути великих вершин.

«Мені, як організатору все сподобалось, на мою думку все вдалося, адже це був наш перший захід. Ми не прогадали, що в кінці тренінгу зробили урочисте вручення з міні-призами та співи під гітару, адже нашим учасникам дуже сподобалась атмосфера. Я розвинула в собі ще більше комунікативні навички, виступ перед аудиторією та проведення вправ, також таймменеджмент і організацію процесу», – зазначила Марія Ваколюк.

Вперше після початку пандемії програма повернулась до звичного формату офлайн-тренінгів. Весняний набір стартував і вже відбулось перше 3-денне навчання. У квітні для учасників розпочався другий етап «Місії» – навчання проєктного менеджменту та реалізація власних соціальних ініціатив.

Цього разу кожен волинян може долучитись та підтримати перші соціальні проєкти луцької молоді. Адже призовий фонд для команд складатиметься із благодійних внесків громадян та представників бізнесу. Фінансування отримає 3 ідеї, 2 з яких обере кваліфіковане журі, а 1 визначить онлайн-голосування.

Вже зібрано більш ніж 5 000 грн із потрібних 12 000 грн для підтримки соціальних ініціатив та проведення комфортного навчання для молоді. Завдяки вашому благодійному внеску підлітки зможуть зробити вагомі добрі справи для нашого міста.

Яким чином ви можете підтримати соціальні проєкти дізнайтесь на сторінках Молодіжного центру Волині у фейсбуці та інстаграмі:



Читайте також: Схованка від дощу та місце для розвитку: про основні цілі та цінності Молодіжного центру Волині

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром