Півстоліття тому в Луцьку виїхав перший тролейбус

09 Квітня 2021, 15:49
2637 Джерело: https://suspilne.media

У Луцькому підприємстві електротранспорту донині працюють перші тролейбуси, які виходили на маршрути майже пів століття тому. 8 квітня 49 років тому з Луцького ДЕПО, як колись називали підприємство, виїхав перший тролейбус.

Про це пише «Суспільне».

Зі слів директора ЛПЕ Володимира Пуца, тоді лучани дуже чекали цієї події, адже підготовчий процес був тривалим: будівництво тягових підстанцій і контактної мережі.

Перші тролейбуси, які з'явилися на підприємстві – «ЗіУ» та «Шкода» – досі працюють.

«Це тролейбуси 1978, 1983, 1988 року. Уже тричі списані, але в нас іншого шляху не було», – говорить керівник підприємства.

Натомість підприємство у 2020 році отримало два нових тролейбуси та ще вісім – у 2021 році. До цього нових тролейбусів підприємство не отримувало.

До осені цього року ЛПЄ очікує ще 19 тролейбусів. Зараз тролейбусний парк налічує 60 машин, із яких містом курсують 42-43 тролейбуси.

Працює на підприємстві електротранспорту 45 років інженер Володимир Бабич. Він каже, що за ці роки змінилися люди та їхнє відношення до своїх обов’язків.

Серед змін, яких потребує підприємство, називає нову матеріальну базу. Є обладнання, якому майже пів століття.

Читайте також: У Рівному досі курсує «музейний» тролейбус

Працівники цеху технічного обслуговування тролейбусів працюють на підприємстві цілодобово. «Не змажеш – не поїде» – говорить про свої обов'язки мастильник Іван Залевський. Додає: робота брудна, але відповідальна.

Серед тих, у кого за плечима багаторічний стаж роботи на підприємстві електротранспорту, нарядчиця служби руху Ольга Дубель. Уже 35 років жінка випускає машини в рейси. Перший тролейбус виїздить на лінію о 5:22. Останній рейс – о 23:50.

«До машини треба звертатися на Ви, тоді машина тебе буде возити на Ви», – говорить Олександр Кононець.

Він, як старший водій і керівник маршруту, виховує молодих працівників.

Усього на підприємстві працює понад триста людей. Найбільше працівників – майже 700 – було тут у 2010-2011 році, додав керівник підприємства, коли виходили на рейси автобуси та ще працювали кондуктори.

Читайте також: Лучанин опублікував світлини колекції тролейбусних квитків

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром