Повторна видача свідоцтва про реєстрацію шлюбів: що потрібно знати

05 Квітня 2021, 13:08
3995

Якщо у вас викрали, ви загубили чи пошкодили свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану, для його відновлення необхідно звернутися із відповідною заявою до будь-якого відділу ДРАЦС України.

Про це Район.Луцьк повідомили у Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції у Волинській області.

За словами заступниці начальника Ольги Семенюк, у 2020 році відділи ДРАЦС Волині повторно видали 8589 свідоцтв. З них 4744 – це свідоцтва про народження, 1703 – свідоцтва про смерть, 1727 – свідоцтва про укладення шлюбу, 357 повторно видано свідоцтв про розірвання шлюбу та 58 – про зміну імені.

Повторна видача свідоцтва здійснюється за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.

Також свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть повторно видаватись представнику особи - у разі документального підтвердження його повноважень (за довіреністю).

Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника.

Свідоцтва про народження дітей повторно видаються їх батькам і усиновителям незалежно від віку дитини. Якщо особа позбавлена батьківських прав, свідоцтва про народження дітей повторно не видаються.

Акцентуємо увагу: після припинення шлюбу внаслідок його розірвання в суді актові записи не складаються і свідоцтва не видаються. У таких випадках на письмове прохання заявника відділ ДРАЦС видає витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища.

Свідоцтво про смерть повторно видається другому з подружжя та близьким родичам померлого, особі, яка є спадкоємцем за законом або заповітом та представникові органу опіки і піклування у разі виконання ним повноважень з опіки та піклування стосовно осіб, які мають право на отримання такого свідоцтва

Документи, які необхідно пред’явити для повторної видачі свідоцтва:

  • паспорт громадянина України або паспортний документ, що посвідчує особу заявника;
  • документи, що підтверджують родинні стосунки між заявником та особою, щодо якої складено актовий запис.

Повторне свідоцтво видається відділами реєстрації актів цивільного стану при особистому зверненні того самого дня за пред'явленням особою паспорта або паспортного документа, а на письмові запити громадян про видачу повторних свідоцтв відповідь надсилається протягом 15 днів.

Читайте такожSynchrodogs: тандем фотомитців, що змушує думати про природу

 

 

 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39