За круглим столом: Луцький НТУ та «Укрмашпропроект» вибудовували співпрацю

03 Квітня 2021, 11:18
Круглий стіл у ЛНТУ 3913
Круглий стіл у ЛНТУ

У Луцькому національному технічному університеті  за круглим столом зустрілися викладачі, студенти та представники компанії «Укрмашпропроект», щоб обговорити актуальні проблеми промислового проектування та домовитися про співпрацю.

Зустріч відбулася 2 квітня. Ділитися досвідом зі студентами прибули керівник проектної компанії Олег Рабочаускас та кілька провідних спеціалістів, зокрема електрики, конструктори та проектувальники. Ще до початку розмови зазначили, що круглий стіл – лише перший крок до повноцінної співпраці та запровадження дуальної освіти у майбутньому. На зустрічі побувала журналістка Район.Луцьк

Декан факультету архітектури, будівництва та дизайну Олександр Андрійчук для початку розповів, яких спеціалістів готує факультет. Зокрема, він зазначив, що, окрім класичних будівельних професій (електрики, інженери, будівельники), студенти мають можливість здобувати освіту за напрямком дизайну та графіки або прикладної математики та механіки.





«Поступово студенти починають здобувати знання не лише в аудиторіях, а й на практиці. У нас ще нема повністю реалізованих програм дуальної освіти, але сподіваюся, скоро ми почнемо їх реалізовувати. Можливо, наші студенти будуть корисними і вашій організації», – додав декан факультету. 

За словами Олега Рабочаускаса, «Укрмашпромпроект» на ринку вже 50 років. Раніше проєктна організація існувала під іншою назвою. Проте, наразі багаторічний досвід потрібно підкріпити новітніми технологіями, щоб витримати конкуренцію. Для цього в роботу впроваджують нові комп'ютерні програми та удосконалюють процес проєктування. Викладачі у свою чергу поділилися, що попри технічні обмеження, стараються вчити студентів  користуватися новішими версіями програм. 

Окрім цього, в університеті нещодавно з'явилося близько сотні факультативних предметів, які студенти можуть обрати додатково до обов'язкових дисциплін. Це робить освітній процес більш гнучким і дозволяє вивчати предмети, які подобаються.


Представники компанії зазначили, що для успішної діяльності часто не вистачає якраз свіжого погляду молодих фахівців. Цю тезу підкріпила ще одна, яка червоною ниткою тяглася через усю розмову – хороший проєкт може створити лише злагоджена команда фахівців, а не одна людина. Тому від викладачів пролунала пропозиція не тільки брати студентів на практику, а й проводити лекція в аудиторіях та тренінги на підприємстві.

«Ми готові ділитися практичним досвідом. Можу запевнити, що круглим столом точно справа не завершиться. Ми зацікавлені у тому, щоб готувати молодих фахівців. До слова, не лише ми. У Луцьку є ще кілька проєктних організацій, яких варто залучати до співпраці», – запевнив Олег Рабочаускас.


Також директор компанії додав, що для роботи у сфері проєктування потрібні не лише професійні навички, а й так звані Soft Skills, які допоможуть зробити зі своєї справи успішний бізнес.

Представники «Укрмашпромпроекту» відповіли на запитання студентів, розповіли про свої перші проєкти та поділилися планами на майбутнє.

«У нас ціль – проєктувати не тільки в Луцьку, а й по всій Україні», – додав директор.



Учасники круглого столу зійшлися на тому, що ця зустріч – початок довгої і плідної співпраці.

Читайте також: Ефект франчайзингу: у Луцьку стартував West Franch Forum

Оксана КАШТАЛЯН

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром