У Луцьку колишні алкоголіки з різних країн діляться досвідом, як кинути згубну звичку

29 Липня 2017, 13:26
5561

У Луцьку розпочався Форум Анонімних Алкоголіків, під час якого десятки людей, яким вдалося вилікуватися, розкажуть свої історії та обміняються досвідом із допомоги іншим.

Стартував форум 29 липня, – повідомляє ВолиньPost.

Алкоголізм – хвороба, яка прогресує, та її можливо приборкати. Саме це на своєму прикладі показують люди, які приїхали сьогодні на форум до Луцька. Тут під час зустрічей вони розповідають про свій досвід тверезості та розповідають про роботи із тими, хто потребує допомоги. Психолог Тетяна Горюнова розповіла, що, на жаль, мало уваги звертають на допомогу родичам алкоголіків. Відтак, у рамках форуму проведуть дві зустрічі для членів родин для обміну досвідом видужання рідних.

«Коли алкоголік йде на дно, в болото, то він тягне за собою всю родину», – зауважує психолог. Тому родичам важливо перестати роботи з алкоголіка жертв та вирішувати всі його проблеми. Тоді відповідальність лягає на плечі того, хто зловживає, і він сам починає вирішувати. Горюнова наголосила, що змусити кинути пити неможливо, та коли сім’я проявляє «жорстку любов», рано чи пізно люди видужують.

Волонтер організації «Інтергрупа» Володимир розповів, що досвід про видужання прийшов в Україну у 1989 році, і тоді ж з’явився у Луцьку. У місті вже 28 років працюють над виліковуванням алкоголізму та щорічно збираються на форум, аби поділитися досвідом. За словами Володимира, після публікації у ЗМІ звернулися люди, які хочуть вилікуватися, тому надалі вони відвідуватимуть групу взаємопідтримки АА. Подібні форуми проводять й у інших містах, аби також ділитися досвідом.

У 1989 році вперше зібралися двоє людей, які підтримували одне одного, ділилися досвідом та разом видужували. Станом на нині у Луцьку діє 8 груп анонімних алкоголіків, є кілька людей, які спілкуються у Камені-Каширському та Ковелі, раніше група збиралася й у Ківерцях. Наразі спільно подолати алкоголізм в обласному центрі Волині намагаються120 людей, в Україні у групах – близько 1200.

Зустріч групи триває півтори години, під час яких пропонують тему із літератури для анонімних алкоголіків, а також обговорення власного досвіду. До слова, історії людей не публікують у жодних посібниках, тож почути їх можна тільки на зустрічах. Володимир зазначає, що у групи звертаються люди, яким не допомогли інші варіанти лікування. Окрім того, охочі можуть ознайомитися із необхідною літературою.

Волонтери наголошують, що тут нікого ні до чого не змушують, а запорукою видужання є бажання алкоголіка кинути пити. Тих, хто страждає від залежності, рятують за допомогою американської програми «12 кроків». Програма не є релігійною, проте базується на духовних принципах, а 12 кроком власне є поділ досвідом та допомога іншим.

Представник громадської організації «Український центр обслуговування груп АА» Ігор, що духовна програма допомагає алкоголікам, які бажають залишатися тверезими.

«У нас немає ніякого начальника, це не «хтось» збирає. Люди приходять самі, ми одне одного підтримуємо та ділимося досвідом», – зауважив чоловік. Мовляв, у групах алкоголікам допомагають долати страхи і сором. Проте не всім підходить такий формат роботи, тож дехто йде відразу, серед тих, хто таки відвідує заняття, 50% видужують одразу, 25% після кількох зривів, а інші – після тривалого відвідування. Досвід оказує, що якщо людина не тікає від цього, то зрештою може жити тверезо.

До Луцька цьогоріч приїхали ділитися досвідом анонімні алкоголіки із Польщі, Литви та Білорусі. За словами організаторів, у Луцьку є люди, які не вживають алкоголю вже 28 років, тож це реальний приклад того, що такий метод працює.

Коментарі
30 Липня 2017, 00:15
Не тіштесь, колишніх алкоголіків не буває.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром