За лаштунками: як працює обласний театр ляльок у Луцьку

25 Березня 2021, 14:07
Художниця Віра Рибачок 5582 Джерело: Суспільне Волинь
Художниця Віра Рибачок

Єдиний професійний дитячий театр Волині – академічний обласний театр ляльок. До Міжнародного дня театру для маленьких глядачів показують виставу «Мауглі», «Рижий ведмедик» та «Про що мріють зірки».

Про це повідомляє «Суспільне».

За лаштунками театру у цеху, де займаються виготовленням афіш, декорацій, масок і ляльок, завжди багато роботи, розповідає художниця Віра Рибачок. Вона тут працює вже 29 років. Поруч із нею створюють образи ляльок сестри Раїса Лавренчук та Ольга Бурса.

У професії актора є складнощі: потрібно постійно тренувати голос, займатися вокалом, дикцією, а також мати фізичну форму, розповідає заслужена артистка України Лариса Гарлінська. Каже: у ляльковому театрі працює 36 років, хоч і робота захопила її не одразу.

«Це як любов, яка приходить через щось, через якісь муки, перепони. Але коли вона приходить, то поселяється у серці назавжди. Так само в моєму серці поселився театр ляльок», – зазначила артистка.

Тоді їй, як і всім молодим акторам, найскладніше було втримати ляльку і працювати з нею 45 хвилин. Зі слів Лариси Гарлінської, якщо лялька має вагу 3 кілограми або більше, то піднімати руку і тримати її в повітрі, аби лялька щось робила та говорила, дуже складно.

Коли театр створився, у штаті було 87 працівників, а зараз тут працює 64 людини.

Над виставою працівники театру працюють по-різному. Репетиції відбуваються від місяця до одного року, а також може змінюватися постановка окремих спектаклів.

У період карантину акторам було нелегко: окрім скорочення прибутків, вони не могли спілкуватися з дітьми та дарувати їм свою творчість, зазначив Данило Поштарук. Послаблення карантину і навіть напівпорожні зали з глядачами, говорить керівник, дуже чекали.

Читайте такожСкульптури Голованя, які вандали повкидали у річку, діставали водолази

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром