#ШоТамСесія: підсумки березневого засідання депутатів Луцької міськради

24 Березня 2021, 18:00
На чолі засідання - міський голова Ігор Поліщук 2917 Джерело: Луцька міська рада
На чолі засідання - міський голова Ігор Поліщук

《Геноцид》 бджіл, фемінітиви, протезування зубів, фонтани і локдаун, що наступає на п'яти. Саме про ці буденні і не дуже речі говорили народні обранці Луцької міської ради під час чергового засідання дев'ятої сесії.

Журналістки Район.Луцьк, які уважно стежили за перебігом усіх виступів, доповідей і суперечок (спойлер: їх цього разу майже не було), вже традиційно зібрали для вас усе, що треба знати про березневу сесію Луцької міської ради.

Зауважимо: більшість питань стосувалися розгляду земельних питань, тож часто депутати голосували, не витрачаючи свій час на доповіді колег, і з усім найважливішим впоралися ще до обіду. 

Гроші є, – Поліщук про фінансову ситуацію міста на випадок локдауну 

У Луцькій міській раді підняли питання про фінансову ситуацію міста на випадок можливого локдауну.

«Ми стоїмо на порозі чергового локдауну. Чи резервуються якісь кошти на майбутнє, щоб їх не відшукували потім в авральному режимі?» – запитала у міського голови депутатка від «Свідомих» Алла Надточій.

Ігор Поліщук розповів: гроші є. На боротьбу з пандемією та інші потреби кошти залучатимуть із резервного фонду, який складає орієнтовно 5 мільйонів гривень.

Окрім того, за словами директорки департаменту фінансів та бюджету Лілії Єлової, є ще нерозподілені вільні залишки, які у разі необхідності використає місто, якщо опиниться в «червоній» зоні.

З бюджету Луцька дадуть 40 тисяч гривень на «Лігу сміху»

З міського бюджету передбачили 40 тисяч гривень на проведення кастингу фестивалю гумору «Ліга Сміху».

Міський голова Ігор Поліщук зауважив, що така ініціатива надійшла від Департаменту сім'ї, молоді та спорту. Депутат Андрій Лучик повідомив, що не вбачає необхідності громаді підтримувати такого типу комерційні проєкти, хоч і не має нічого проти них.

На проблемному перехресті Львівської та Потебні встановлять світлофори та острівці безпеки

Бюджетна комісія проголосувала за виділення коштів на облаштування світлофорних об'єктів на проблемному перехресті вулиць Потебні та Львівська.

За словами Ігоря Поліщука, світлофори встановлять на виїзді з кожної вулиці. Окрім того, облаштують острівці безпеки, тротуари та пониження для зручного користування ними людей з інвалідністю. До слова, на це виділили 1,6 мільйона гривень. Кошти запропонували використати із вільних бюджетних залишків, які залишилися з минулого року.


Лучани-пільговики можуть безкоштовно протезувати зуби у міській стоматполіклініці

У Луцькій міській стоматологічний поліклініці пільгові категорії лучан можуть безкоштовно отримати послугу протезування зубів.

У міському бюджеті на це заклали 300 тисяч гривень.

Так, пільгові категорії населення визначаються законом України. Першочергово мають право на отримання допомоги учасники війни; ветерани праці; колишні в'язні концентраційних таборів; дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань.

У міськраді поки не знають, у скільки обійдеться обслуговування фонтану на Театральній площі

У Луцькій міській раді поки що не можуть передбачити, у яку суму обійдеться обслуговування та експлуатація фонтану на Театральній площі.

Так, за словами директора Департаменту житлово-комунального господарства Миколи Осіюка, цей рік є експериментальним щодо облуговування фонтану. 

«Протягом року будемо бачити, скільки й на що йде коштів: скільки – на воду, на електрику, на очищення. Поки що ні я, ні спеціалісти конкретної відповіді щодо того, якою буде сума, дати не можемо», – пояснив він.

Луцьке підприємство з виробництва білизни хоче розширятися

Луцьке підприємство з виробництва жіночої нижньої білизни Jasmine Lingerie планує розширити своє виробництво.

Аби це стало можливим, депутати погодили проєкт плану території в межах вулиць Георгія Гонгадзе та Клима Савура. 

Зауважили, що підприємство є великим платником податків та надає містянам та мешканцям прилеглих громад понад 500 робочих місць, а з розширеням виробничих потужностей ці цифри можуть значно зрости.

Луцька депутатка закликала своїх колег вживати фемінітиви

Луцька депутатка Алла Доманська закликала своїх колег почати вживати фемінітиви на рівні офіційного спілкування.

«У нас є начальниці, є директорки, є депутатки. Тому прохання поважати свою націю, свою мову, і користувати нею так, як є прописано», – зауважила вона, спираючись на правила нового українського правопису.

Натомість міський голова Ігор Поліщук, замість того, аби підтримати інаціативу, сказав, що застосування фемітивів до питань нації має дуже опосередковане відношення.

Депутати Луцькради просять Зеленського посприяти звільненню політв’язня Олега Приходька

Депутати прийняли рішення «Про звернення до Президента України щодо звільнення політв’язня Олега Приходька, якого з 9 жовтня 2019 року незаконно утримує путінський режим».

Як зазначив депутат Микола Федік, Олег Приходько був засуджений за те, що зберігав у себе вдома портрет Степана Бандери, а також Державний прапор України разом із червоно-чорним революційним прапором ОУН. Кричущим фактом у його історії стало те, що чоловіка викрали з території України та помістили до ростовського СІЗО №1.


Луцькі депутати просять повернути органам місцевого самоврядування контроль за додержанням законодавства про працю

Під час засідання 9 сесії міської ради депутати звернулись до президента України Володимира Зеленського щодо відновлення контролю органами місцевого самоврядування за додержанням законодавства про працю.

Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль наголосив, що цей Закон фактично позбавляє орган місцевого самоврядування, який найбільше зацікавлений в тому, щоб були легалізовані заробітні плати і велась легальна підприємницька діяльність, права вести за цим контроль, який в даний момент здійснює управління з питань праці міської ради. Терміни ще дозволяють Главі держави ветувати цей Закон.

Фото із засідання дев'ятої сесії – з сайту Луцької міської ради

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром