Замок Любарта: як минув фестиваль документального кіно

25 Липня 2017, 14:53
3573

У Замку Любарта вдруге відбувся фестиваль документального кіно «Lampa.doc».

Лучани мали змогу першими переглянути документальні фільми та корткометражки українського та польського виробництва, адже фестиваль ще пройде в 5 українських містах.

Протягом 21-23 липня о 21:00 на великому екрані з'являлися фільми про життя людей. 12 фільмів – 12 різних історій, які об'єднав фестиваль, презентували роботу режисерів  2016-2017 років, а один із фільмів знімався три роки. Кожного дня гості фестивалю переглядали по чотири фільми.

Першого вечора, у п'ятницю, 21 липня, зібралося близько 25 людей, адже несприятливі погодні умови налякали глядачів. Усі, хто прийшов, мали змогу разом пройти шлях кримськотатарської співачки Джамали до великої перемоги на «Євробаченні-2016». Ця горда уродженка Криму у фільмі «Jamala.UA» постала справжньою, живою, людиною зі своїм характером та принципами, слабкостями, втомою та величезною любов'ю до музики.

Далі показали короткометражку «Металурги» – історію монументальної мозаїки Маріуполя, яка висвітлює усю велич і життя «типового» радянського робітника. 

У кожної людини у житті приходить переломний момент і вона хоче кардинально змінитися, але не так легко гангстеру стати хорошою людиною. «Урок ходіння» – спроба зазирнути у минуле і пошукати корінь зла, який зробив тебе таким. Колишній ув'язнений член варшавської мафії починає життя із нового аркуша - влаштовується в хоспіс, де змушений піклуватися про людей і любити їх. 

Другого дня фільми були не менш зворушливі та цікаві. Історія сходження до вершини тренера гандбольної команди «Спартак» Ігора Турчина – це не лише «гра у життя», але й відданість усьому, адже він був до останнього подиху зі своїми підопічними. Його команда потрапила до Книги рекордів Гіннеса, вигравши усі можливі титули. 


Історія кохання Барабари та Здзіслава - це не просто історія про щасливе подружжя, а це історія віри, підтримки і буденності. Уже вісім років чоловік живе з іншою жінкою, але хворі ноги його дружини та буденні проблеми змушені дати хід назад і повернутися у минуле, до Барбари.  

Третього вечора лучани мали змогу переглянути не менш цікаві документальні фільми. Сім'я Віталія Манського після Революції Гідності по різні сторони барикад: у Львові, Одесі, на Донбасі та в Криму. Головний герой, мандруючи Україною, шукає причини конфлікту. Стрічка висвітлює не лише сімейні «наріжні камені», але й глибокий сенс конфлікту України та Росії.

«Гострий біль» – це не просто фільм, а історія про зуби Толика, який мріяв стати перевертачем пінгвінів і його мрія збулася в АТО. Фільм побував на декількох фестивалях і отримав престижні нагороди.

Людина завжди прагне стати першою: вдома, на роботі, в селі чи місті, в країні та навіть у Всесвіті. «Першим поляком на Марсі» хоче стати 68-річний Казимір, який шукає зв'язок із космосом, але йому доведеться обійти понад 3000 кандидатів. Сила і наполегливість завджи винагороджуються.

Протягом двох днів, 22 та 23 липня, лучани могли особисто поспілкуватися із режисерами та послухати лекції про документалістику в Україні.



 

Ганна ЖУКОВА

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром