У Луцьку поновили соцдопомоги майже тисячі переселенців

22 Липня 2017, 17:25
3175

На «круглому столі» з питань інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючу громаду розповіли, що зробили за три роки війни. 

Про це повідомляє офіційний сайт Луцької міської ради. 

Участь у «круглому столі» взяли директор департаменту соціальної політики Вікторія Майборода, радник Міністертва соціальної політики з питань внутрішьо переміщених осіб у Волинській області Інна Нечипорук, представники Посольства Великої Британії в Україні, представники структурних підрозділів міської ради, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, а також громадських організацій.

Розпочинаючи обговорення, Вікторія Майборода зазначила, що департамент соціальної політики приділяє величезну увагу роботі із внутрішьо переміщеними особами. “Ми беремо активну участь у діяльності громадських організацій осіб, що стали вимушеними переселенцями, співпрацюємо з колегами з інших міст та ділимося власним досвідом у цих питаннях. Луцька міська рада намагається ефективно поєднати роботу громадських організацій внутрішньо переміщених осіб із органами місцевого самоврядування”, -підкреслила вона.

Подякувала працівникам департаменту за активну співпрацю у питаннях інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючу громаду радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб Інна Нечипорук. За її словами, програма під назвою “Радник з питань внутрішньо переміщених осіб створена з метою підтримки осіб, які змушені були покинути свої домівки через збройний конфлікт на Сході України, працює в усіх регіонах України за підтримки британської організації “Stabilizator Support Servises” та Посольства Великої Британії в Україні.

Заступник директора департаменту соціальної політики Тетяна Корецька поінформувала гостей заходу про напрямки роботи департаменту, що безпосередньо стосуються внутрішньо переміщених осіб. За її словами, улітку 2014 року, коли на території Волинської області та міста Луцька почали з'являтися перші вимушені переселенці, у Луцьку було створено Координаційний центр з питань соціального захисту громадян, які були переміщені з тимчасово окупованих територій. До його складу увійшли підрозділи департаменту соціальної політики, фонду соціального страхування, управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, управління з надзвичайних ситуації та цивільного захисту населення, Територіальний центр соціального обслуговування, Луцький міський центр зайнятості та інші органи. Усі, хто звертався за допомогою, були забезпечені продуктовими наборами, також їм виплачувалася адресна грошова допомога. У червні 2016-го року створено спеціальну комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішьо переміщеним особам, яка скликається щотижня. Завдяки роботі комісії було поновлено соціальні виплати 964-м особам. Також було рекомендовано надати адресну допомогу вищезазаначеній категорії громадян на суму понад 36 тисяч гривень. “Найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій Донбасу з'явилася саме у 2014 -му році. Зараз, як і тоді, найгострішою проблемою є забезпечення житлом”, -наголосила Тетяна Корецька.

Про створення та діяльність громадської організації “Переселенці Криму та Донбасу” розповіла її очільниця, журналіст Олена Черенкова. За її словами, організація розпочала свою роботу три роки тому. Переважна більшість її членів -це матері із дітьми, тому найбільш проблемні питання, з якими доводиться стикатися переселенцям- пошук житла, надання медичної допомоги, особливо пенсіонерам та інвалідам, організація відпочинку для дітей. На думку Олени Черенкової, інтеграція внутрішьно переміщених осіб у громаду міста Луцька відбувається у нормальному режимі - люди проживають на одній території, заводять дружні зв'язки, знаходять роботу, хоббі, звикають до життя на мирній території.

Юрист організації “Всеукраїнський рух “Сила права” Валентина Лобушкіна додала, що у Луцьку відкрито громадську приймальню організації, що надає юридичну та консультативну допомогу внутрішньо переміщеним особам та усім постраждалим внаслідок збройного конфлікту на Донбасі.






 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром