Лучани з синдромом Дауна вчилися готувати куліш

16 Березня 2021, 11:23
Лучани з синдромом Дауна вчилися готувати куліш 2057
Лучани з синдромом Дауна вчилися готувати куліш

Лучани із синдромом Дауна, які відвідують проєкт «Соціально-творча майстерня та денний догляд для людей з інвалідністю», навчалися готувати страву української кухні – куліш.

У рамках проєкту молодь і людей з інвалідністю навчатимуть соціально-побутовому орієнтуванню. Заняття у громадській організації відбуваються двічі на тиждень, каже педагогиня Луцького навчально-реабілітаційного центру Валентина Міщук. Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Зі слів корекційної педагогині, такі заняття допоможуть у подальшому житті, аби учасники проєкту не були залежними від батьків та могли самостійно приготували прості страви.

Одна з учасниць проєкту, 22-річна Оксана Савкевич разом з іншими вихованцями навчалася готувати куліш. Зі слів лучанки, в майстерні уже робили вареники, картоплю з морквою, варили гречку, макарони та червоний борщ. Говорить, що вдома готує теж, зокрема, допомагала мамі робити піцу.

Нині в групі денного догляду перебувають вихованці від 18 до 35 років. Соціально-творча майстерня для людей з інвалідністю працює з 9 до 17. Серед завдань проєкту — бесіди, консультації, практична та індивідуальна роботи, артикуляційна гімнастика, фізкультхвилинки тощо, зазначила педагогиня Ольга Кіндер.

Зі слів педагогині, люди із синдромом Дауна потребують допомоги, тож інколи педагоги моделюють ситуації, де потребують допомоги. Каже: вихованці допомагають, і їм це подобається.

Щоб діти із синдромом Дауна могли навчатися і спілкуватися, їхні батьки подали та розробили проєкт «Соціально-творча майстерня та денний догляд для людей з інвалідністю» на конкурс «Бюджет участі», розповіла голова правління громадської організації Олена Мельник.

Проєкт став переможцем бюджету участі Луцької громади і вартував майже 250 тисяч гривень. Запрацювала програма днями в громадській організації «Батьки дітей з синдромом Дауна». Голова ГО розповіла, що за кошти проєкту закуплять матеріали для проведення творчих занять.

Торік на розгляд у конкурсі «Бюджет участі» організатори отримали 60 проєктних ідей, розповів заступник директора департаменту економічної політики Луцької міськради Сергій Омельчук. З 13 проєктів-переможців реалізували 9. На ці проєкти витратили майже два мільйони гривень.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром