«Непокаране зло зростає»: студенти вимагають справедливості

01 Грудня 2015, 17:34
3100

Центром міста пройшов марш гідності, участь в якому взяло близько півтисячі студентів.

Молоді люди хотіли нагадати про те, що досі пам’ятають про перший розгін Майдану та вимагають, аби винні таки були притягненні до відповідальності.

Марш студентства відбувся у вівторок, 1 грудня.

Розпочали ходу від історичного факультету СНУ імені Лесі Українки.

«Студенти усіх національних закладів Волині сьогодні тут на марші. Ми прийшли за справедливістю. Із 29 на 30 листопада 2013 року о 4 годині ранку в Києві відбувся силовий розгін Євромайдану. Мушу з прикрістю констатувати, що ніхто не поніс відповідальності. Ніхто не покараний за вбивство Небесної Сотні», - зазначив один з організаторів маршу Тарас Висоцький.



Молодь з національною символікою та плакатами «Один за всіх і всі за одного», «Непокаране зло зростає»  колоною відправилися до могили Василя Мойсея на Меморіал вічної слави.Там до студентів звернувся брат полеглого героя Роман Мойсей. Він показав молоді студентський квиток брата, з яким той був на Майдані. І зазначив, що саме молодь повинна робити кроки до розбудови держави.




Від могили героя марш пішов по проспекту Перемоги та вулиці Винниченка, закликаючи лучан приєднуватися до студентів та нагадуючи про трагічні події дворічної давності.

З гаслами «Слава Україні! Героям слава!», «Слава нації! Смерть ворогам!», «Слава воїнам українсько-російської війни!», «Вимагаємо відповідальності» та «Вони померли, щоб ми жили» молоді люди направилися до приміщення прокуратури Волинської області.


Поспілкуватися з прокурорами виявилося дуже непросто, адже двері до відомства виявилися зачиненими. Тільки після тривалих переговорів з ініціативною групою та журналістами прокурор області Дмитро Чепіжак таки вийшов до студентів. Йому вручили звернення, яке прокурор пообіцяв передати до Генеральної прокуратури. Також він отримав символічні подарунки – автомобільну шину, бруківку та «коктейль Молотова».

Під вигуки «Ганьба!» прокурор повернувся на робоче місце.




Після цього мітингувальники завітали до приміщення обласної Національної поліції. Там студентів чекати довго не змушували. Виконуючий обов’язки начальника поліції Петро Шпига зустрів студентів з патріотичним привітанням «Слава Україні» та подякував за виявлену громадянську позицію.

«Поліція з народом і ми будемо робити все, щоб волинянам жилося краще», – заначив Петро Шпига.


Звернення міністру внутрішніх справ України Арсенію Авакову начальник поліції також пообіцяв передати. А ще зауважив, що волинський «Беркут», який під час Майдану був направлений до Києва, вже спокутив свою провину сповна.

«Багато хлопців,  які колись були у Києві, від початку АТО захищають рубежі України на сході і протистоять ворогу.  Багато з них свою провину змили кров’ю, багато з них звільнено. Керівник «Беркута» вже звільнений із посади. У свою чергу, ми, як поліція, робимо усе можливе,  щоб бути не на словах, а на ділі ближче до народу», – розповів Петро Шпига.

Останнім пунктом студентського мітингу став Театральний майдан. Там біля стели «Героїв Небесної сотні» студенти хвилиною мовчання вшанували захисників Вітчизни. На завершення маршу молоді люди заспівали гімн України та пообіцяли, що не забудуть про трагічні події Майдану.


«Ми передали звернення через Чепіжака до генерального прокурора України. А через Петра Шпигу до Авакова. Відтак просили передати і наші подарунки - шину, імпровізований коктейль та бруківку. Це нагадування про те, що було на Майдані і яким чином вони пройшли до влади. Зараз ми дивимося в очі Героям Небесної сотні і не маємо права жити так, як жили раніше. Ми нагадали, що ми є, що ми рухаємо цю країну», – розповів Тарас Висоцький.

Окрім того організатор зазначив, що луцька молодь думає і над тим, як можна об’єднати зусилля студентів з інших міст.

«Безперечно, такий захід актуальний, бо винні не покарані. І якщо ніяких дій влади не буде, то ми координуватимемося з студентами інших міст та будемо виходити на Майдан», – попередив активіст.









Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте

Коментарі
02 Грудня 2015, 14:12
Студентами педколеджу "вонижедіти" були 2-3роки тому.Вчилися як-небудь,тому після закінчення роботу не знайшли .Зараз бігають з мегафонами,заробляють гроші,виконуючи вказівки ,програвших вибори ...Їм не до тями ,що з "вонижедіти",яким було під 30років,почався розвал України.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром