Лучанам розповіли про міфи і реалії Донбасу

19 Липня 2017, 14:48
2742

Переселенці з Донбасу та Криму провели в обласному центрі Волині прес-конференцію щодо стереотипів серед лучан про тих, хто вимушений покинути свої домівки.

19 липня в антикафе «Innerspace» підбили підсумки проекту громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу», який реалізується у межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансовою підтримкою ЄС та співадмініструється РОГО «Комітетом виборців України».

На захід прийшло близько 25 людей: не лише переселенці, але й журналісти та громадські активісти. Проект тривав із лютого по липень цього року. «Мета проекту: не розповідати про стереотипи і намагатися  їх заламати, ми хотіли показати українську культуру Донбасу», – стверджує автор проекту. 

Під час прес-конференції всі мали нагоду побачити Донецьк до війни та помилуватися красою Донбасу.

Учасниками проекту стали 172 особи: більшість із них – це студенти, а також преселенці, представники державних органів захисту та ЗМІ. За період реалізації проекту провели тематичні заходи, квест-тури, симулятивні ігри та живу бібліотеку. Під час тематичного заходу «Донбас творчий» учасники могли більше дізнатися про відомих діячів культури, письменства та мистецтва Донеччини.

Читайте також: Переселенка зі Сходу заробляє у Луцьку пошиттям сумок

«Донбас – це не лише Сосюра та Василь Стус, це ще багато талановитих людей», – говорить Аза Голощапова. До заходу «Жива бібліотека» залучили не лише студентів луцьких вишів, але й поспілкувалися зі студентами-«книгами» із ДОнНУ ім. Василя Стуса, які розповідали «свої» історії про Донецьк.

У рамках проекту провели квест-тур «Таємниці Волині», гуляючи вуличками Луцька, відвідали музеї та відомий Луцький замок. Симулятивна гра «Step forward» у вигляді імповізованої ситуації залучала до вирішення проблем, з якими зіштовхнулися вимушені переселенці, не лише молодь та активістів, але й органи державної влади з питань захисту переселенців. 

Кожному, хто  перебував на прес-конференції авторка проекту подарувала буклети «Міфи і факти про вимушено переміщених жителів Криму та Донбасу». 

Наприкінці прес-конференції виникла палка дискусія щодо ставлення державних органів до вимушених переселенців.

«Будь-який стереотип, незалежно від змістового наповнення, – явище негативне. Тому що, приймаючи на віру чужу точку зору, ми втрачаємо звичку думати і оцінювати людей або явища самостійно. І чужа думка стає стійким еталоном, який панує над нашою свідомістю», – зазначають організатори проекту. 

Читайте також: Мистецтво як спосіб вижити: як творять та живуть переселенці на Волині






 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39