Бельгійські посли порадили Луцьку переводити міський транспорт на водневі двигуни

26 Червня 2015, 18:00
Микола Романюк запропонував Люку Якобсу мати таку подушку в своїй машині на згадку про подорож до Луцька 9825
Микола Романюк запропонував Люку Якобсу мати таку подушку в своїй машині на згадку про подорож до Луцька

Луцька міськрада прийняла іноземну делегацію: в кабінеті Миколи Романюка тривала зустріч з надзвичайним і повноважним послом Королівства Бельгія Люком Якобсом. 

У вступному слові дипломати зауважили, що чинна ситуація в Україні дещо нагадує їм те, що колись було у Польщі. 

Тому їх не дивує, що найбільш тісну співпрацю Луцьк веде саме з польськими містами-партнерами. 

Міський голова Микола Романюк підкреслив, що Луцьк задіяний у програмі від ЄС "Польща - Білорусь - Україна", в рамках якої напрацьовує проекти. Із 20 запропонованих, головний комітет підтвердив реалістичність та успішність восьми. Перший, про новітню палату лікування і реанімації важкохворих, вже реалізовано, а наступні 7 - у процесі. 

"Ми маленька країна, тож націлені на розвиток бізнесу. луцьк уже має польських, німецьких і шведських інвесторів, їхні справи тривають усмпішно, що певним чином мотивує і Бельгію." - Люк Якобснадзвичайний і повноважний посол Королівства Бельгія в Україні

Почесний консул Бельгії у Львові Ярослав Гарцула поцікавився, на які сфери припадає акцент з боку Луцької міськради, на що Микола Романюк зазначив: 

Нині в пріоритеті енергоощадні технології. Лучани усвідомлюють важливість цієї теми і міська рада докладає зусить, аби ми покроково йшли до енергоефективності. Також останнім часом пожвавився благоустрій міста, луцьк розвивається прямо на очах. Крім того, намагаємось стежити за екологією. Маємо ґрант півтора мільйона євро на модернізацію зоопарку.

До слова, Європейський банк реконструкції та розвитку надав Луцьку 4 мільйони євро ґранту і 10 мільйонів євро кредиту на модернізацію центральної системи теплопостачання.

Луцький градоначальник розповів про те, що Центру надання адміністративних послуг у Луцьку на початку липня виповниться два роки, а він вже сьогодні є одним з найкращих в Україні і єдиним ЦНАП, який дозволяє собі перевиконувати план:

Радий повідомити, що день нашої зустрічі запам'ятається також і відкриттям бази надання електронних послуг, це оптимізує діяльність Луцького ЦНАПу.

Мер малює, поруч Анна Вінцюк, якій доводиться перекладати все англійською.
Мер малює, поруч Анна Вінцюк, якій доводиться перекладати все англійською.

Заступник міського голови Тарас Яковлев наголосив:

Я патроную департамент економічної політики. Ця структура займається налагодженням контактів і комунікації. У нас працюють висококваліфіковані фахівці, які вільно розмовляють англійською. Як каже Микола Ярославович, влада допомагає на початках, а далі бізнес розбирається.  

Коли тема торкнулась транспорту, міський голова зауважив, що в Луцьку розвивається електротранспорт. Натомість бельгійці сказали:

Не думайте про тролейбуси - настав час працювати з водневими двигунами.

Обговорення процесів децентралізації перетворило бесіду на більш неформальну. Микола Романюк брався малювати схеми і "на хлопський розум" пояснювати допитливому іноземцеві Люку Якобсу, які в Луцьку порядки. ДИВІТЬСЯ ВІДЕО

- "It's too many" (англ.  - це надто багато) - зітхнув пан Якобс, коли дізнався, скльки в Луцькій міськраді депутатів.

- Але на новим законом їх має бути не 50, а на 14 менше - поспішив виправити ситуацію заступник мера.

Гості поділились, що у 70-х роках Бельгія провела реформу децентралізації: 5 тисяч малих громад об'єднали у 2 тисяч більших. Всі вони, як і раніше, підпорядковувались єдиній адміністрації, та механізм запрацював більш дієво. Однак волинянам консул і посол радять найбільше зважати на польський досвід. На їх погляд, свого часу Польща врахувала переваги і недоліки реформ у потужних держав Європи, систематизувавши все у щось придатне для своїх терен, а мешканці Волині, як східні європейці, можуть консультуватися з поляками часто і безперешкодно.

На запитання Район. Луцьк: "Чи є слова, які Ви бажаєте, щоб почув кожен лучанин?", асистетнка почесного консула Королівства Бельгія у Львові, Ольга Король відповіла:

Готуйтеся до змін, бо вони не забаряться. Але переживати не варто.

Наприкінці зустрічі відбувся обмін подарунками та оптимістичними побажаннями.

Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром