Рівненський художник презентував у Луцьку виставку про альтернативне бачення світу. ФОТО

27 Лютого 2021, 11:47
1770

У Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ триває виставка «Ап2екс» молодого рівненського митця Віталія Руппельта.

Автор представив серію графічних робіт, афіш, створених на стику двох його царин: образотворчої діяльності та музичного світу. Віталій Руппельт – досить відома фігура рівненської реп-тусівки, і луцька соло-виставка стала можлива завдяки його шанувальникам у нашому місті.

Про митця

Віталій народився у місті Рівне. Навчався на архітектора в Національному університеті водного господарства та природокористування. Процес створення архітектурного об’єму був дуже тісно пов’язаний з природнім і міським середовищем. Це було дуже важливо для Віталія. Хоча захоплення професією проєктувальника не протривало довше ніж 2 роки, його тяга до стін нікуди не зникла. Окрім того, ще з часу навчання в Рівненській художній школі він захопився аерозольним графіті та створив несподівані для самого себе роботи в міському просторі. Виставка в Галереї мистецтв – це новий досвід для Віталія, який прийшов через сцену і музичну діяльність. Йому цікавий вплив середовища на людей та їхнє сприйняття творів, які там знаходяться.


«Ап2екс»

Саме цьому персонажу, власному альтер его Віталій присвятив цю виставку. Кожен рисунок Руппельта – метафора на ілюзію вибору в світі трендів масової культури: «… Кучма чи Ющенко, пепсі чи кола…». Спротив митця полягає не у бездіяльності, а в здатності людини читати між рядків, знаходити нову відповідь, крім «так» і «ні». Коли 1+1= 3.

Кожна робота виставки – це історія у досвіді людини, яка надає важливості тим речам, що найчастіше у сприйнятті загалу потрапляють у «сліпу зону». Автор визнає, що його Ап2екс часто діє так, як він сам не чинив би, але водночас йому притаманний чіткий альтернативний меседж і високе мистецтво опиратися масовому мисленню.


Чому варто переглянути виставку

Якщо у вас буває відчуття ілюзії успіху та маніпуляції вашим вибором, якщо вам буває сумно у світі безмежних можливостей, то графічні історії Віталія Ап2екса Руппельта запропонують його досвід «прочитання між рядками» реалій життя. Виставка триватиме ще протягом тижня у Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вул. Лесі Українки, огляд наживо безплатний.




 

Текст і фото – Вікторії БЕЛОГУР, гурток «Юний журналіст» ПУМу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39