Класична музика та подарунки ректора: як у Луцьку відкривали Всеукраїнську виставку витинанок

27 Лютого 2021, 09:40
У Галереї мистецтв Луцька відкрили виставку витинанок «Мереживні вірші» 2574
У Галереї мистецтв Луцька відкрили виставку витинанок «Мереживні вірші»

У Галереї мистецтв Луцька відкрили виставку витинанок за мотивами творів Лесі Українки «Мереживні вірші». 

До однойменного Всеукраїнського конкурсу, який організувала кафедра образотворчого мистецтва та дизайну Волинського національного університету, надійшли близько сотні робіт. Під час виставки у Галереї мистецтв лунала класична музика. На офіційній церемонії 26 лютого були присутні журналісти Район.Луцьк

Викладачка кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Волинського національного університету Галина Вахрамеєва зазначила, що виставка витинанок зібрала роботи з десяти областей України. 

«Цього всього не було би, мабуть, якби не підтримка людей, небайдужих до Лесиного слова», – сказала Галина Вахрамєєва. 

Викладачка ВНУ зазначила, що меценаткою та ідейною натхненницею конкурсу стала професорка кафедри української літератури ВНУ, народна депутатка Ірина Констанкевич

«Ця виставка натхненна текстами, світом Лесі Українки, тим, чим є Волинь. Ці роботи такі піднесені, як волинські люди. Усе найкраще, що створене на Волині акумулювалося у цій виставці», – сказала Ірина Констанкевич. 

За словами Галини Вахрамєєвої, організація конкурсу лягла на плечі завідувача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Дмитра Авраменка

«Я щасливий, що Леся Українка надихнула всю Україну. Діти з усієї країни надсилали свої роботи. Ми вражені географією конкурсу, складністю робіт», – розповів Дмитро Авраменко. 

Ректор ВНУ Анатолій Цьось подякував усім, хто долучився до створення виставки, до видання повного зібрання творів Лесі Українки та запевнив, що завдяки цьому вдасться показати унікальність вишу імені Лесі Українки та сформувати імідж Лесиних людей. 

«Мистецтво – це важлива зброя та засіб виховання моралі, патріотизму, поваги та взаємодопомоги та виховання тих якостей,  які є найважливіші у нашому житті», – прокоментував ректор ВНУ. 

Зі 150-річчям від дня народження Лесі Українки та відкриттям виставки присутніх привітала заступниця міського голови Луцька Ірина Чебелюк.

«Ми будемо підтримувати ті проєкти, які допомагатимуть прославляти нашу Волинь», – запевнила Ірина Чебелюк. 

Голова журі та народна художниця України Тетяна Галькун поділилася із присутніми, що кожна з робіт – унікальна. Тому найскладніше було обрати переможців конкурсу витинанок. 

«Обрати із цієї кількості таких прекрасних робіт було дуже складно.  Ми навіть інколи сперечалися, але я рада, що нам вдалося», – розповіла Тетяна Галькун. 

Переможців конкурсу нагородили дипломами:

  • Перше місце у першій віковій категорії посіла Анна Комзюк
  • Перше місце у другій віковій категорії посіла  Світлана Мельник
  • Друге місце у першій віковій категорії посіла Софія Потьомкіна.
  • Друге місце посіла Едіта Мирончук
  • Друге місце у другій віковій категорії посіли Лариса Криворука та Ганна Гемонова
  • Третє місце у першій віковій категорії посіли Лідія Лобода, Катерина Кушнірова та Оксана Лазарук. 
  • Третє місце у другій віковій категорії посіли Ірина Винярська, Олександра Яковенко та Анжела Головенко

Дипломом із відзнакою за майстерність виконання та творчий підхід нагородили Галину Назарук, Антона Дранко, Катерину Гнатюк, Марію Понк

Такою ж відзнакою у другій віковій категорії нагодили  Катерину Корнійчук, Валерію Лавченко, Савчук Вікторію, Іванку Пятачук. Відзначили також колектив студентів 3 курсу кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ВНУ.  

Відзнакою ректора ВНУ Анатолія Цьося нагородили Надію Ростун, яка представила роботу «Конвалії». 

«Ми домовилися, що у таких творчих конкурсах завжди буде окрема нагорода ректора, де він сам обирає найкращу роботу», – прокоментував Анатолій Цьось. 

Студентка ВНУ розповіла журналістам, що створювала витинанку понад два місяці. 

«Я обрала вірш « Конвалії» та створила свою витинанку. Обрала цей вірш, бо помітила, що його чомусь найрідше згадують. Усі обирали «Лісову пісню» чи «Давню казку», але я обрала саме вірш «Конвалії». Мені було складно працювати з деталями, але було приємно, що в мене виходить створювати витинанки», – розповіла Надія Ростун. 

Журі конкурсу також отримали подарунки від Волинського національного університету. Після офіційного відкриття виставки присутні мали нагоду насолодитися роботами. 

Виставка витинанок «Мереживні вірші» триватиме до 7 березня у Галереї мистецтв. 

1


1

1

1

1

1

1

1

Читайте також: Дискусії, рефлексії, вірші Лесі Українки: про що говорили на «MSUMK Art Forum»
                        

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром