Картину Чудотворної Холмської Богородиці вилучили з експозиції музею Волинської ікони

24 Лютого 2021, 18:58
Картину Чудотворної Холмської Богородиці вилучили з експозиції музею Волинської ікони 1960
Картину Чудотворної Холмської Богородиці вилучили з експозиції музею Волинської ікони

Картина знаного волинського митця Володимира Жупанюка «Ікона Холмської Богородиці в подіях і фактах» довгий час експонувалася у Музеї Волинської ікони поряд із найбільшою християнською реліквією України – Холмською Чудотворною іконою  Божої Матері. 

2018 року, я, як голова благодійного фонду «Рідна Волинь», на продовження добрих традицій фонду, купив і подарував музею цю картину. Щорічно тисячі паломників з усього світу мали можливість не лише торкнутися до святині, але й наочно за сюжетами,  зображеними на картині, вивчати багату тисячолітню історію цієї святині.

2020 рік був ознаменований 20-річчям передачі цієї реліквії під опіку держави. У січні 2020 року музей започаткував культурологічний проект «Холмська Чудотворна ікона Божої Матері. 20 років у Музеї Волинської ікони». Головне його завдання – ознайомити якнаширше коло людей із багатогранною історією цієї унікальної пам’ятки 11 століття.

І саме в цей рік подаровану мною картину «Ікона Холмської Богородиці в подіях і фактах» прибрали взагалі з експозиці!!! А на її місці розмістили виставку робіт  Дишка, яка не має жодного стосунку до ікони. Яка виставка в крихітній залі 3 на 4 метри та ще й там, де зберігається найбільша реліквія України – Холмська ікона!?

Торік я багато разів відвідував музей і робив відповідні фото – картини не було. Крайній раз я бачив її у січні 2020 на старті вказаного культурологічного проекту.

Я пов'язую це із проблемами, які я роками безрезультатно піднімаю. Одна з них – це захист приміщення Музею Волинської ікони, яке 2018 року окремі депутати Волинської обласної ради під надуманими приводами брутально відібрали.

Жодних претензій до працівників музею не маю і адекватно ставлюся до такого  вимушеного їх кроку – прибрати з експозиції мій дарунок громаді, щоб навіть імені Глазунова не згадувалось. А «іуди», які змусили їх це зробити, як завжди, знайдуть собі купу виправдань. Можливо після виходу цього матеріалу картину все ж повернуть на місце.

Однак підсумок цієї історії доволі сумний: країна, де нищаться духовні цінності українського народу,  де народні обранці їх продають під оплески електорату, приречена. Ми вже це проходили 100 років тому, коли нищили храми. Страшно, що ми знову заходимо на це коло.

Хотілося би публічно почути  думку депутатки Луцької міської ради від партії «Свобода» Алли Жупанюк з приводу варварських дій щодо приміщення музею у Луцьку та вилучення картини її близького родича знаного волинського митця Володимира Жупанюка «Ікона Холмської Богородиці в подіях і фактах» з експозиції Музею Волинської ікони, тим більше в ювілейний рік відзначення 20 річччя передачі Чудотворної ікони Холмської Богородиці музею.

P. S. Музей Волинської ікони був удостоєний благодійним фондом «Рідна Волинь» оригінальної другої премії імені Бориса Клімчука за збереження і реставрацію  Холмської Чудотворної ікони Богородиці. А в рамках проєкту «Мистецтва терапія» ми неодноразово організовували екскурсії в музей для бійців АТО /ООС, які проходять реабілітацію в обласному госпіталі інвалідів війни.

Дмитро ГЛАЗУНОВ, голова благодійного фонду «Рідна Волинь»

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром