Команда «Фронтери» створила відео про волинських чехів

16 Лютого 2021, 15:06
Команда «Фронтери» створила відео про волинських чехів 2341
Команда «Фронтери» створила відео про волинських чехів

Масове переселення чехів на Волинь, пільги та швидкий економічний ріст, школи, меценати та, звичайно, родина Земанів, – ось частина тем, про які йдеться у новому епізоді відеопроєкту від команди Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера».

Доцентка кафедри всесвітньої історії, докторка історичних наук, авторка книги «Чехи в Західній Волині: від оселення до рееміграції» Світлана Шульга не один рік досліджує історію волинських чехів, тож у відеорозмові з директоркою фестивалю «Фронтера» Еллою Яцутою поділилася цікавими історіями. Про це повідомляє команд проєкту.


Чехи почали оселятися на Волині в середині XIX століття. На відміну від інших етнічних спільнот, їм надавали чимало переваг, тож була змога купувати землю, а не орендувати. Більше того, маючи кошти, чехи скуповували багаті та родючі землі та почали активно розвивати хмелярство, закладали хмельниці, сушарки, броварні. Чи не найвідомішим і до сьогодні чехом є Вацлав Земан. Саме його родина збудувала броварню, яка досі працює під цим брендом.

За словами Світлани Шульги, була ідея законсервувати будинок, де колись жила родина Земанів. Нині він знаходиться поруч входу до пивзаводу. Це доволі характерна для чехів прямокутна споруда, в частині якої проживали люди, а в іншій утримували тварин.

До речі, чехи не лише займалися хмелярством та пивоварінням, але й активно налагоджували мережу збуту. Родина Земана мала власний вагон, яким перевозили товари в Ковель, Київ, Варшаву та Прагу.

Поряд з тим волинські чехи багато уваги приділяли збереженню історичної пам’яті, розвитку освіти та культури. Свого часу постала потреба у створенні школи. Зараз це частина приміщення Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти і тут розміщене товариство волинських чехів «Матіце Волинська». До речі, меценатом, який підтримав побудову школи, став той же Вацлав Земан, який відігравав активну роль у житті громади й навіть сам грав у аматорському театрі. Власне, такі театри були дуже популярними у той час.

Концентрувалося культурне життя чехів навколо народних домів. Чехи будували їх відразу з моменту еміграції на Волинь. Тут могли бути і школи, і клуби, і фізкультурні товариства. Спорт – традиційне для чехів заняття. Є цікавий факт з життя чехів Волинського воєводства. 1932 року команда спортсменів з Волині вирушила на щорічний спортивний фестиваль до Праги, організований товариством «Сокіл». До складу делегації входи 172 особи, але не всі вони мали паспорт. І тоді на свій єдиний паспорт організував цю поїздку генеральний консул Чехословацької республіки в Квасилові Владімір Сваровський. До його паспорту були додані листочки з фотографіями усіх членів делегації.

1946 року почався процес рееміграції чехів, однак повернутися мали право не всі, а лише ті, в кого в родині батько був чехом.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром