За витинанками весь день: як луцька художниця творить орнаменти з паперу

07 Лютого 2021, 10:08
3858

Луцька художниця Олеся Іщук створила понад дві тисячі витинанок у різних техніках та на різну тематику.

Про це повідомляє «Суспільне».

Роботи майстрині зберігають у фондах Волинського краєзнавчого музею та у приватних колекціях.

Олеся Іщук розповіла, що спершу наносить малюнок на папір олівцем, потім вирізає намальоване канцелярським ножем. Найбільше їй до вподоби рослинні мотиви. Жінка зізналася, що за витинанками може провести увесь день.

«Те що олівцем намальовано – це все умовно. Це якась загальна лінія. Можливо і не потрібно олівцем малювати. Інколи воно і зайве для мене. Магічне відчуття, коли з цього паперу починаємо виймати», – розповідає майстриня.

У доробку мисткині – симетричні витинанки у народному стилі. Інша колекція робіт – портрети. Створювати їх художниця почала після подій на сході країни.

Ще один стиль робіт Олесі Іщук – інтер’єрні витинанки великих розмірів, які приготувала до нової експозиції у Волинському краєзнавчому музеї. Вони доповнять виставку з рукописами Лесі Українки.

Нині авторка робіт планує організувати виставку і готує старі та нові витинанки, щоб показати поціновувачам мистецтва.

Довідково:

Витинанка — це вид українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо. Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий). Їх застосовують як у побуті, так і для підготовки релігійних або світських свят.

Читайте також: Як у Луцьку відзначатимуть 150 років від дня народження Лесі України

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром