Хто може відновити дані після атаки вірусу Petya.A

03 Липня 2017, 10:36
2357

Користувачі, чиї комп'ютери зазнали атаки вірусу Petya.A, таки мають шанс на відновлення операційної системи. 

Кіберполіція розробила та оприлюднила інструкцію з відновлення доступу до ОС, – повідомляє 5 канал.

Нагадаємо, у вівторок, 27 червня, невідомі здійснили хакерські атаки вірусом на кілька українських банків, державні та комерційні підприємства. Зокрема, як стало відомо виданню Район.Луцьк, атаки у Луцьку зазнали мережа «Наш край», «ПАККО». гіпермаркет «Епіцентр», «Нова пошта», «Модерн-експо», «Луцьксвітло», «Нова лінія». Також постраждав сервер газети «Сім'я і дім», а також один з комп'ютерів нашої редакції.

«Виявлено декілька варіантів втручання вірусу Petya.A (у разі надання трояну при його запуску прав адміністратора): 1. Комп’ютери заражені і зашифровані (система повністю скомпрометована). Відновлення вмісту вимагає знання закритого ключа. На екрані комп’ютерів виводиться вікно з повідомленням про вимогу сплати коштів для отримання ключа розблокування файлів. 2. Комп’ютери заражені, частково зашифровані. Система розпочала процес шифрування, але зовнішні фактори (напр.: вимкнення живлення і т.д.) припинили процес шифрування. 3. Комп’ютери заражені, але при цьому процес шифрування таблиці MFT ще не розпочався», – йдеться в інструкції кіберполіції.

За першого сценарію – наразі немає способу розшифрувати дані. А от у двох останніх випадках існує можливість відновити інформацію, яка знаходиться у атакованому комп'ютері. Тож поліцейські ІТ-експерти склали рекомендації, які допоможуть поновити доступ до враженої ОС, за умови:

якщо процес шифрування було запущено, але зовнішні фактори (напр.: вимкнення живлення і т.д.) припинили процес шифрування;

якщо процес шифрування таблиці MFT ще не розпочався через фактори, які не залежали від користувача (збій у роботі вірусу, реакція антивірусного ПЗ на дії вірусу тощо).

Повну і детальну інструкцію читайте на сайті Кіберполіції НПУ.

Зауважимо, раніше НБУ повідомив банки та інших учасників фінансового сектору про зовнішню хакерську атаку

Читайте також: Комп'ютерний вірус Petya.A атакує: реакція лучан

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром