Летючі балерини, триметрові ведмеді та рок від Хмари: чим дивувала «Ніч у Луцькому замку»

02 Липня 2017, 21:11
5872

У  Замку Любарта на арт-шоу завітали гості з усієї України, а свої виступи показали представники Австрії, Румунії, Італії, Польщі, Чехії, Данії та Франції.

Як і попередні роки, фестиваль організовує Луцька міська рада.

Відкриття дійства розпочинає львівський театр «Воскресіння». У супроводі середньовічної музики актори поважною ходою починають церемонію запалювання «Вогню Луцького замку». Навколо сипляться конфетті, гості уважно розглядають автентичні вбрання театралів, доки не трапляється несподіване – зовсім поруч пролітає й розпадається петарда.

2

Далі з відкриттям свята присутніх вітає виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук, який, до слова, саме у цей день святкує День народження.

Концертна програма ж розпочинається виступом Гали-Опери. У їх складі імениті зірки: солістка Віденської оперети, Румунської національної опери у Бухаресті та Словацької національної опери у Братиславі Катаріна Корезі-Лал та лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений артист України, володар титулу «Вердіївський голос» та ряду інших нагород Андрій Шкурган.

В той час коли одні насолоджуються класикою біля сцени, інші слухають музику мимовалі і йдуть розглядати ярмаркові ятки: від медовухи й наїдків до книг і кераміки.

Серед іншого увагу гостей привертає інтерактивна картина, до створення якої міг долучитися будь-хто. Її з благодійною метою виставила арт-студія «П’ятерня».

«Тут приєднуються всі, абсолютно не професіонали, просто люди, які хочуть долучитись до мистецтва. Також долучилися шість вдів атовців, які співпрацють з арт-студією.

Всі роботи виставлять і продадуть на аукціоні, а за вилучені кошти побудують церкву у Волновасі», - зазначає одна з організаторок акції Марина Ракітянська і додає, що крім «П’ятерні» задіяні й ряд інших майстерень та художників.

Марина Ракітянська, художниця арт-студії «П’ятерня», розмальовує інтерактивну картину та розповідає про благодійну акцію
Марина Ракітянська, художниця арт-студії «П’ятерня», розмальовує інтерактивну картину та розповідає про благодійну акцію

 

Традиційно на фестивалі чимало фотозон, мімів й тематичних декорацій, а тих, хто відвідує замок вперше, припрошують завітати у картинну галерею та приватний музей інтеракивних експонатів.

У приватному музеї інтеракивних експонатів
У приватному музеї інтеракивних експонатів

1

Музично-вогняну виставу «Глорія» презентував львівський театр «Воскресіння». Тут було важливо не просто відчути поєднання музики й вогню, а й усю глибину змісту постановки. Ще більше гостей подивувала вистава «Дощ» балету Раду Поклітару. Більшість зізнавалася, що не до кінця розуміє її зміст, але захоплюється самою пластикою й хореогрфією.

«Ніч» добігала до свого екватору, але майже ніхто не розходився, бо чекав на виступ італійської балерини на повітряних кулях з шоу «Molecole». Наприкінці виступу глядачів не на жарт налякав сильний вітер, який ледь не завадив втримати рівновагу тим, хто тримав тендітну дівчину ( її вага всього 46 кілограм) із величезними кулями.

3

2

Після виступу лучани підходили,  розбирали кульки, робили селфі й запитували в балерини, чому вона виступає без партнера. Виявляється саме при таких виступах це не завжди можливо. А ще, вона дуже любить свою роботу і займається балетом ще з дитинства.

«Чесно кажучи до кінця не знала чи прийду сюди, це було майже спонтанне рішення. Я була на попередніх ночах у Луцькому замку. З афіші розуміла, що це якийсь новий формат. Було дуже цікаво, як у Луцьку під відкритим небом поєднаються такі речі: опера, балет… Найбільше, мабуть, сподобалась оця величезна куля, яка зараз у моїй руці ( посміхається і вказує на кулю – авт.).

Я дуже люблю танці, люблю пластику, то в мене дуже хороші враження від балету Раду Пуклітару»,  – ділиться враженнями Тетяна Полуектова.

Тетяна Полуектова ділиться враженнями про дійство
Тетяна Полуектова ділиться враженнями про дійство

Не менш потішив гостей, особливо тих, хто був з маленькими дітьми, парад французького вуличного театру «RemueMenage» з триметровими білими ведмедями. Вони весело загравали, підморгували і давали лапи усім, хто підходив.


Ряд спокійних виступів класичних виконавців змінив піаніст Євген Хмара.

«Сьогодні було багато хмар, але зараз тільки одна хмара і це я (усміхається – авт. ). Я дуже люблю рок. Всю музику, яку ви зараз чуєте, написав я. Але це теж дуже голосно звучить, тому що ця енергія йде зверху, а я просто ретрансолятор.

Зараз я хотів би просто зіграти декілька мелодій на роялі в тому вигляді, в якому вони до мене приходять, без оркестру, без нічого», - зазначив музикант.

Згодом він заграв мелодію, яка за його словами, якщо слухати із заплющеними очима, втілює бажання. Під спокійну гру більшість таки виконують прохання, заплющують очі і про себе щось загадують.

Разом зі всіма він заспівав «Рідна мати моя», а коли віртуоза покликали на біс, то він поставив умову: встати й танцювати.

«Луцьк, ви всі класні, я вперше тут, але обов’язково при будь-якій нагоді приїду ще», - пообіцяв музикант.

На фестивалі було чимало гостей з інших міст. Так, Валентина Глібова з Харкова і Людмила Була з Донецької області приїхали по роботі і навіть не підозрювали про те, що у Луцьку буде такий захід.

«Ми сюди приїхали на конференцію, побачили афішу. Луцьк супер, люди дуже добрі. Коли ми сюди їхали, ми навіть трохи проїхали замок (сміється-авт. ). Ми сьогодні тільки з Шацьких озер, то там отримали такий заряд на всіх п’ятьох озерах, вчора ходили на екскурсію по замку, тому це супер.

По телевізору я бачила ось такі бої в стародавньому стилі, у Запоріжжі була на подібному заході, але не таке, ну не таке. В нас такого немає. Дівчина на кулі нас вразила одразу. Нам дуже подобається, дуже, супер», - розповідають гості.

Водночас знаходилися й скептики, які спочатку говорили, що, мовляв, все подобається, а потім говорили: «А якщо чесно, відстій відстоєм», - однак не хотіли називатися.

Водночас виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук зазначив, що має дуже позитивні враження.

«Я бачу по обличчях людей, бачу позитив, посмішки. Цей формат, який був відрізняється від формату інших. Найбільше особисто мені сподобався виступ балерини і французький театр з ведмедями», - зауважив Ігор Поліщук.




Закінчувалася «Ніч» музичним сетом La Festa electric Opera. Хтось ще залишався до кінця, а хтось із насиченим розмаїттям вражень повертався додому.

Усі гроші зібрані від квитків витратять на потреби Луцької міської дитячої поліклініки. 

Антоніна АНДРІЙЧУК

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром