Луцька історикиня презентувала книгу про Волинську трагедію

28 Січня 2021, 16:56
1347 Джерело: https://www.facebook.com/oksana.kalishcuk

Презентація монографії «Волинь' 43: історіографічне пізнання та криве дзеркало пам'яті» відбулася 27 січня у Луцьку.

Авторкою праці є професорка кафедри історії України та археології ВНУ імені Лесі Українки – Оксана Каліщук. Основна тема дослідження: події 1943-1944 років, більш відомі як Волинська трагедія.

Зa словами Оксани Каліщук, це – книга про сучасний стан наукового дослідження Волинської трагедії, про те в якому вигляді існує пам`ять про події 1943-1944 років в польському та українському суспільствах.

Ця монографія – об’єктивний погляд на проблему, основна мета якого– уникнути популізму та спекуляцій щодо подій 1943-1944 років. Книга містить глибинний аналіз джерел, радянських, польських, українських, західноєвропейських та російських.

Читайте також: Вперше за 130 років вийшла книга про історію Волині

«Волинь 43: історіографічне пізнання та криве дзеркало пам'яті» є важливою для «розставляння крапок над і» в темі українсько-польських відносин часів Другої світової війни.

На презентацію наукового доробку завітали вчені-історики, люди, що на пряму причетні до створення книги та усі зацікавлені тематикою.

«Авторка у своїй праці використовує не тільки стандартні наукові критерії розгляду теми, а досліджує її з різних ракурсів: аналізує кіно, літературу, бачення тематики сучасними політиками. Такий підхід робить монографію цікавою не лише для істориків, а й для всіх громадян, яким не байдужа тема українсько-польського протистояння 1943-1944 рр.», – зауважила рецензентка Людмила Стрільчук.

Читайте також: Луцькі історики видали книгу про нескорену Волинь

Рецензенти, представники інституту українознавства імені Івана Крип’якевича, науковий редактор «розібрали монографію на шматочки», викремивши спірні моменти, особливості книги та перспективи подальшої роботи дослідниці.

Читайте також: Держархів Волинської області отримав книгу «Сереховичі: з історичної пам’яті»



Джерело фото: https://www.facebook.com/oksana.kalishcuk

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром