Унікальну фотовиставку «Чуєш, брате?» показали у Луцьку

25 Листопада 2015, 09:35
3130

У місті в рамках мандрівного фестивалю «Docudays UA» перезентували чорно-білі фотографії Олександра Глядєлова. Основні сюжети знімків – події Майдану та війна на сході.

Відкриття фотовиставки відбулося у вівторок, 24 листопада, у Галереї мистецтв.

На кожному фото – нова історія і фотограф розповідає, що коли не враховувати знімки з Майдану, то героїв своїх фотографій знає поіменно. Декого з них уже, на жаль, немає в живих, а хтось і досі воює.

Усі фото зняті на плівковий фотоапарат – без прикрас та спецефектів. Чорно-біле забарвлення автор пояснює тільки власною симпатією. Проте каже, що і кольорове фото має плюси, якщо правильно підібрати тон.

Глядєлов говорить, що часто задля правдивого знімка доводилося ризикувати життям. Три тижні провів він на війні разом з батальйоном «Донбас». Розповідає, що ніколи не порівнював свою роботу та роботу хлопців, які там воювали. Проте згадує, що часто фотографів на сході називали божевільними. Бо вони, маючи у руках лише фотоапарат, могли потрапити під обстріл.

Фотограф вважає, що українці не повинні припиняти вимоги щодо відповідальності винних.

«Ми зобов'язанні добиватися відповіді від людей, які приймають рішення. Бо ніхто з них не поніс хоча би найменшу відповідальність. Люди, яких ви бачите на фотографіях, відповіли за це власним життям та здоров’ям.  А їх сім'ї відповідають розпадом та проблемами, адже люди, які повертаються з зони бойових дій, мають порушену психіку,  з ними важко спілкуватися. Лікарі навчилися лікувати практично безнадійно поранених пацієнтів. Але багато хто залишається жити з травмами головного мозку, опорного апарату і це лягає на плечі їх сімей. Хтось має за таке відповідати.  Я не маю на увазі агресора, він за все відповість, як прийде час», – зауважив Олександр Глядєлов.

З Луцька виставка попрямує до трьох міст України. Фотограф зазначив, що презентації в цих містах дещо відрізняються від луцької виставки, бо деякі фотографії змінюються.

























 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39