Благодійні фонди передали лікарням Луцька 10 мільйонів гривень

27 Червня 2017, 09:55
4763

В Україні лікарні часто шукають додаткового фінансування своєї установи. Законним способом є співпраця з благодійними фондами, які збирають із пацієнтів пожертви. Існують вони і в Луцьку. 

Відповідну статистику зібрали у рамках Всеукраїнської кампанії протидії неформальним платежам у закладах охорони здоров’я. Підзвітну діяльність благодійних фондів впроваджував Інститут аналітики та адвокації.

Законодавчо закріплено, що максимум 20% зібраних коштів благодійні організації можуть залишати собі, інше (80%) мають передати лікарні. 

У Луцьку функціонують вісім медзакладів комунальної власності міста. Аналітики дослідили їх усі. Виявилося, що лише одна благодійна організація («Муніципальна лікарняна каса») монопольно збирає пожертви на території кожної міської лікарні. На початку 2016 року договори про співпрацю з благодійним фондом підписали 5 медичних закладів Луцька. 

–  Ці угоди мали б опрозорити рух коштів через благодійний фонд. Втім, їх значно спростили, у порівнянні з тим варіантом, який ми з луцькими партнерами пропонували. – стверджує аналітик ІАА Олександр Ткаченко. – Працівникам лікарень, як і раніше, не заборонялося збирати пожертви, публічне фінансове звітування благодійних організацій та медзакладів не стало  обов'язковим.  І головне – прибрали пункт, згідно з яким уся фінансова інформація є відкритою для кожного громадянина. 

За таких умов аналітикам не вдалося достеменно встановити, скільки коштів зібрав благодійний фонд на території кожного медзакладу. Тож в ІАА припускають, що пожертви лучан на користь лікарні, де вони обслуговуються, можуть витрачати на потреби інших.

За офіційною інформацією луцьких лікарень, вони за 2016 р. отримали майже 10 млн. грн. від «Муніципальної лікарняної каси».



На своєму ж сайті благодійний фонд демонструє свою співпрацю з 21 медзакладом Волині та вказує суми: зібрані 13,8 млн. грн. та передані 11,9 млн. грн. На основі веб-даних організація виконує законодавчі приписи та передає медичним закладам 86% від зібраного. Але перевірити це не можливо, адже аналітики через прогалини в договорах не можуть дізнатися обсяг зібраних з пацієнтів коштів у кожній лікарні. 

Лише дві лікарні володіють інформацією про зібрані кошти з пацієнтів. В одній з них законодавчо визначена допустима норма в 80% не виконується.



Уже найближчим часом ІАА обіцяє оприлюднити фінальний звіт дослідження, здійсненого за підтримки МФ «Відродження». У ньому аналітики розкажуть на що витратили зібрані з пацієнтів кошти.

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром