На міжнародному фестивалі показали фільм лучанки

24 Листопада 2015, 11:27

У місті відбувся перший день Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA, на якому присутнім презентували два фільми про події Революції гідності. 

Відкрили фестиваль у понеділок, 23 листопада, у Палаці культури міста Луцька.

До уваги лучан представили дві кінострічки. Відкрив вечір фільм режисера Світлани Шимко «Медик іде останньою», що був знятий у 2014 році спільно Україною та Угорщиною. Другим лучани подивилися фільм лучанки Катерини Горностай «Скрізь Майдан», що був створений у 2015 році.

Окрім того, на відкриття фестивалю завітали запрошенні волонтери та медики АТО, які розповіли свої спогади з Майдану.

Боєць АТО,  волонтер Тарас Самчук розповів,  що такі фільми особливо корисно дивитися тим,  кого АТО не торкнулося близько,  у кого немає родичів на сході. Бо саме вони показують дійсну картину того,  що відбувалося та відбувається у країні.

«Коли дивився фільм про медика, то відчував  що це для мене близько, бо справді у таких ситуаціях потрібно швидко приймати рішення,  тут медик не має права на помилку.  Слава Богу, у мене жоден солдат не пішов до Бога. Найбільшою проблемою є відсутність транспорту, коли пораненого немає  чим відвезти до шпиталю», – поділився Тарас Самчук.

Політолог Юрій Кресак зауважив, що зараз кожен з нас може самостійно писати історію завдяки таким документальним фільмам.

 «Колись історію собі дозволяли писати тільки можновладці – царі,  королі,  перші секретарі.  Зараз люди самі можуть писати історію на звичайні цифрові носії. Людська пам'ять дуже коротка,  а коли дивишся такі кадри,  то все яскраво постає перед очима. Сподіваюся, що такі фільми побачить багато людей. Бо в той час, як хлопці на сході дбають про те,  щоб ми могли тут сидіти і говорити про розбудову нації,  ми маємо працювати для того,  аби історія не повторилася. Бо та звитяга далася нам дуже важкою ціною», – зауважив волинський політолог.

Координатор фестивалю у Луцьку Богдана Стельмах розповіла, що це не єдині кінопокази у місті.  Частину фільмів ще показуватимуть у Галереї мистецтв, а також у кав’ярні «Кофеїн». Серед фільмів будуть і іноземні стрічки, адже щороку заявки на участь у фестивалі подають режисери із 70 країн світу. У нашому місті покажуть ще 6 документальних фільмів, зокрема це кінострічки із США, Нідерландів, Киргизстану, Великобританії та Індії. Кінокартини «Нульовий вплив», «Фізрук, золото і річка», «Цап за голос», «Нотатки з Ліберії», «Жертвоприношення», «Звідки з’являється пил і куди зникають гроші» показуватимуть лучанам ще до 11 грудня.

Бард і волонтер АТО Микола Більшевич  виконав патріотичні пісні.

Нагадаємо, фестиваль триватиме у Луцьку та Ковелі з 23 листопада до 11 грудня.

Фото Романа Домбровського