Старе місто: презентували тактильну карту історичного центру

24 Червня 2017, 11:11
4205

Мапу встановили біля каси історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

Об’єкт створений за принципами універсального дизайну,тобто доступний усім користувачам незалежно від фізичних можливостей, презентували у п’ятницю 23 червня.

«Поверх традиційної топографічної кольорової карти нанесений прозорий шар з об’ємними зображеннями будинків і вулиці, назви яких надруковані шрифтом Брайля. Саме виготовлення цієї верхньої частини карти – найдорожча складова проекту», – розповів автор проекту «Тактильна карта історичної частини Луцька для людей із вадами зору» Дмитро Авраменко, який є доцентом кафедри  дизайну Луцького національного технічного університету і технічним редактором газети «Сім’я і дім».  

Дмитро Авраменко
Дмитро Авраменко

Бюджет проекту – 5 тисяч доларів США. 4 тисячі від цієї суму – це грантові кошти від фонд CANactions і Western NIS Enterprise Fund (США). 

Скористатися тактильною картою спішать ті, для кого вона й створена  – незрячі. Вони повільно торкаються вулиць і будинків, дивуються яка довга вулиця Драгоманова, обговорюють маршрути, вивчають легенду й зацікавлено зачитують назву кожної пам’ятки.

Член ВГО «Генерація успішної дії» Едуард Поліщук вражений картою:

«Ви знаєте, ця карта є великим досягненням для нашої держави. Коли ти не бачив з дитинства, то можеш торкнутися, відчути своє місто на дотик. Це дуже грандіозний проект, я побачив руками Старе місто», – ділиться чоловік.

Технологій для тактильної карти в Україні немає, тому й довелось шукати їх в Європі. Верхню частину карти з брайлівським шрифтом виготовляли в Познані, зокрема, тамтешній спеціаліст Марек Якубовський. Така карта – недешеве задоволення. Якби не 50-% знижка від польських колег, то обійшлася б у 3 600 доларів.

Особливістю карти є й те, що вона супроводжується аудіоекскурсією.

Редагуванням мапи займалися викладачі Київського національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Анна Серпутько та Юлія Сачук.

«В ідеалі отакі рельєфно-графічні зображення мають бути скрізь, на всіх об’єктах, які потенційно може відвідувати людина із порушеннями зору. Скоро із командою Брайль.Студіо і CID MEDIA GROUP ми будемо реалізовувати проект путівника, надрукованого шрифтом Брайля -«Луцьк. Прогулянки містом»», - поділилася планами викладачка кафедри тифлопедагогіки ФКПП НПУ імені Михайла Драгоманова Ганна Серпутько.

Гість заходу Василь Бубенщиков, кандидат філософських наук, вчитель історії ЗОШ № 5 розповів як виглядали тактильні карти, за якими він вчився ще у радянські часи. Цією картою він задоволений не менше й  не може натішитись, що вона стала першою міською картою в Україні.

Декілька копій цієї мапи організатори планують передати для волинської організації УТОС, у «Генерацію успішної дії» та в реабілітаційний центр в селі Крупа.































 

Антоніна АНДРІЙЧУК

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром