Вони хотіли жити: лучани вшанували пам’ять розстріляних в’язнів Луцької тюрми

23 Червня 2017, 14:22
2429

Небайдужі лучани та гості міста долучилися до вшанування пам’яті рoзстріляних у червні 1941 рoці в’язнів, рештки тіл яких нещодавно виявили у Старому місті.

Нагадаємо, під час рoзкoпoк пoблизу замку Любарта відкoпали кістки розстріляних в'язнів Луцької тюрми.

У п’ятницю, 23 червня, лучани скорботною ходою від Свято-Троїцького кафедрального собору до Замкової площі вшанували загиблих та поклали квіти на місці розстрілу.

«Ми бачимо цей злочин тоталітарної системи проти людства. До цього року, вшановуючи пам'ять розстріляних в’язнів луцької тюрми, ми керувалися спогадами очевидців та історичними даними. Цього ж року ми отримали докази цього злочину проти людства. Нашим з вами обов’язком є вшановувати пам'ять розстріляних у луцькій тюрмі і передавати її майбутнім поколінням», – зазначив в.о. міського голови Ігор Поліщук.

Читайте також: Які злочини тоталітарного режиму ховала Луцька в’язниця

Потому владика Михаїл відслужив панахиду за померлими та зауважив, що лучани шанували і надалі шануватимуть убитих в’язнів, і саме це «нагадуватиме нам, що таке війна, а що таке мир».

«Хочу подякувати усім вам за небайдужість. За те, що ви, пам’ятаючи сьогоднішній день, прийшли на монастирську площу… Не треба забувати імена тих, хто близький тобі. Тому що ці люди, які були в’язнями, розстріляні тут з однієї причини, бо любили свою батьківщину і хотіли бути тут господарями. Ось за це їх розстріляли», – зазначив владика Михаїл.


 

У свою чергу, краєзнавець Сергій Годлевський, який був одним із учасників розкопок, подякував усім причетним і зауважив, що це лише одна з ям, в якій знайшли 107 останків людських тіл.

«І сталося диво! 76 років під землею, але знайшлися останки нехитрих пожитків тих в’язнів – клуночки з білизною, з рушниками, з останками одягу, пустими гаманцями. Люди збиралися жити, вони хотіли жити і не розуміли, що з ними стається… Несли їх обличчям догори, так скидали і падали вони однин на одного. Всі були взуті у взуття, по якому можна судити, що там були і люди, які були в достатку, і люди бідні… Останки були незрушені і лежали один на одному», – розповів учасник розкопок.

Наразі, за словами Годлевського, здійснюють судмедекспертизу, і орієнтовно в липні 2017 року планують урочисте захоронення.

«Думаю, що тут постане гідний пам’ятник, який називатиметься Волинська Голгофа, і до якого ми приводитимемо дітей, внуків і правнуків… Ми вибрали все до останньої кісточки, але ми не вибрали землі – там їхні тіла, там їхня кров. Там колись будуть рости троянди, червоні троянди – гарні квіти, але колючі, як життя тих людей», – підсумував Сергій Годлевський.

Долучився до вшанування й заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук.

«Ті молоді люди хотіли жити, але їхнє життя забрала імперія зла, імперія принижень і злочинів. Ми сьогодні молимося за їхні душі, щоб вони спочивали у мирі», – наголосив посадовець.

На завершення, до слова запросили Марію Філонюк, правнуку Миколи Куделі – колишнього в’язня Луцької тюрми.


 

«Звертаюся від усіх родин, які лишили тут своїх найкращих дідів та прадідів… Можливо, хтось із цих молодих людей прикрив своїм тілом мого прадіда Миколу Куделю, який лишився живий… Працюючи у Волинському краєзнавчому музеї, закликаю всіх, хто має можливість, доповнювати стелу. Приносьте прізвище, фото, спогади, бо вони гідні того, щоб їх пам’ятали», – наголосила Марія Філонюк.

Читайте також: Волинська "Голгофа": у Старому місті перепоховають рештки розстріляних в'язнів Луцької тюрми









































 

Коментарі
23 Червня 2017, 18:12
Чи памьятають люди по чіїм наклепам та доносам були увьязнені а потім розстріляні ?
23 Червня 2017, 20:06
СБУ слід розсекретити усі документи, пов'язані з цією подією і оприлюднити прізвища катів і донощиків. Мабуть, багато хто з них є , чи був персональними пенсіонерами?..
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром