10 200 гривень – занадто малий штраф для п'яного водія: про що дискутували з патрульною поліцією

22 Червня 2017, 23:38
2589 Джерело: kyiv.ridna.ua

Суспільний інтерес до відповідального та безпечного керування має бути на порядок вищим.

На цьому наголосили всі учасники дискусії, яка відбулась у четвер, 21 червня, в «Адреналін Сіті» в рамках презентації соціальної реклами. Про деталі заходу інформує прес-служба Патрульної поліції в Facebook.

Учасники обговорили тему керування в стані сп’яніння та визначили шляхи подолання цієї проблеми.

Зокрема, зійшлись на тому, що нині штраф за керування в стані сп’яніння у розмірі 10 200 гривень (якщо спіймали перший раз) уже не лякає і є занадто низьким. Тим більше, що нерідко справи закриваються у судах, тож робота патрульного поліцейського спускається нанівець.

7 липня виповнюється один рік, відколи Верховна Рада внесла зміни до законодавства і підвищила штрафи, але наразі їх знову необхідно збільшувати або ж втілювати інші дієві методи впливу.

Окрім змін на законодавчому рівні, необхідно використовувати і соціально-моральні важелі впливу, тобто максимально засуджувати всі прояви керування в стані сп’яніння, ще тісніше працювати з поліцією та проводити широку інформаційну кампанію проти нетверезих водіїв в усіх середовищах і на всіх рівнях.

Якщо взяти статистику, то в Україні у 2015 році з вини нетверезих водіїв у ДТП загинуло 317 людей, травмовано понад 3 200, у 2016 році – загинуло 228 осіб та понад 2 600 травмовано. Слід зауважити, що ця інформація стосується виключно щодо нетверезих водіїв.

Натомість, працівники наркологічного диспансеру зазначили, що кількість перевірок на стан сп’яніння значно зросла, очевидно, це пов’язано з тим, що запрацювала нова Патрульна поліція, яка і стала більше виявляти водіїв напідпитку.

«Чи не щодня ми висвітлюємо події, пов’язані з нетверезими водіями. Такі люди – потенційні вбивці: окрім того, що вони сідають за кермо напідпитку, вони несуть ряд інших загроз, можуть вбити чи покалічити когось або себе, нівечать транспортні засоби та майно, втікають від патрульних, а потім бувають впадки, що ще й пропонують хабара. Тобто є величезна кількість ризиків, яким піддаються інші люди», – наголосив під час дискусії заступник начальника УПП у Луцьку Роман Буховець.

«Кожен у своєму середовищі, в своїй організації, серед своїх знайомих має доносити новий стереотип: нетверезий водій – це потенційний вбивця. Незрозуміло, чим керується особа, яка, випивши, сідає і їде. Очевидно, він відчуває безкарність, або ж немає належного суспільного тиску та осуду, або ж це просто вияв негативних рис менталітету, мовляв, мене пронесе або я це вирішу потім. Так не повинно бути. І учасники Соціальної програми «МИ СВІДОМІ» та Патрульна поліція Луцька зробили перші, але дуже важливі кроки в тому напрямку, що підняли цю проблему і заявили про неї на емоційному рівні, відзнявши соціальну рекламу, яка не залишить байдужими», – поділився куратор програми «МИ СВІДОМІ» Павло Павлюк.

До дискусії долучились працівники інших підрозділів поліції, психологи наркологічного диспансеру, медики, представники студентської молоді та учасники презентації.

Посилена інформаційна кампанія щодо боротьби з нетверезими водіями триває. 

Активістам Соціальної програми «МИ СВІДОМІ» вручили подяку за небайдужість та ініціативність від Патрульної поліції Луцька.

 

Читайте також: 30 % заяв подали жінки: продовжують набір кандидатів на посаду патрульних поліцейських

Коментарі
23 Червня 2017, 03:00
Штраф у 10 тисяч це не мало, інша справа що до реальної сплати штрафу доходить тільки 10%протоколів, інші порушення всі "вирішуються" через суд. Проблема не в сумі штрафу, а самих суддях. Зроби штраф хоч і 5, хоч в 10 раз більше все рівно якщо це можна буде "вирішити" через суд
23 Червня 2017, 12:33
"якістно" складіть адміністративний протокол, виконайте процедуру оформлення згідно законодавства і не буде скасовних "вирішених" справ!!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром