Спалення «чупа-чупса» та досліди з «кока-колою»: що роблять діти у таборі здорового харчування

21 Червня 2017, 21:28
10509

Стартував дитячий табір з екології приготування та споживання їжі Kids Yammy Camp.

Проводити експерименти, дізнаватись нове про здорову їжу та відпочивати діти розпочали в антикафе «Innerspace» у понеділок, 19 червня.

Табір організували для дітей віком 6 – 9 років, аби донести до малечі та їхніх батьків необхідність споживання здорової їжі. Відпочиватимуть дітлахи протягом одного тижня.

Графік у таборі розписали погодинно. Експерименти з нездоровою їжею, танцювальний майстер-клас, прогулянки, і найголовніше – приготування здорової їжі різних кухонь світу.

1



 

Тренер табору Альона Дробишінець розповідає, що подібні дійства вони вже організовували багато разів у різних містах України, проте тривали вони лише один день. Цілий тиждень роботи з дітьми наважились провести вперше.

«З дітьми весело, з дітьми класно. Це не ми їх навчаємо, а, швидше, вони нас вчать.  Ці хлопчики та дівчатка знають набагато більше, ніж ми думали. В плані здорового харчування сучасні діти досить обізнані», – каже Дробишінець Альона.

Організаторка табору Наталія Тарапата стверджує, що важливо розвивати дитину не тільки, як творчу особистість, а й пояснювати їй, як слід правильно харчуватись.

«В нас проблема національного масштабу полягає в тому, що діти «зжирають» тоннами той непотріб з магазину, який не можна їсти взагалі. Небезпека криється в тому, що людина стає залежною від шкідливої їжі», – каже Наталія Тарапата.

Вона зауважує, що діти відкриті до спілкування і за кілька днів перебування в таборі малеча дізналась багато корисного. Проте не всі погоджуються відмовитись від шкідливої їжі на користь здорового харчування.




 

«Ми бачимо, що деякі діти відмовляються пити напар шипшини  з медом, бо вони звикли до цукру.  Діти відмовляються їсти нецукроване печиво, бо хочуть  печива з шоколадом або кремом. Тим не менше, діти залюбки вивчають нові рецепти, готують в команді і ми сьогодні бачимо, що вони раді їсти корисні цукерки, у яких нема шоколаду. Там просто суміш кураги, горіхів, родзинок і кунжуту», – розповідає організаторка табору.

Оригінальною є кухня в антикафе. Кожного дня діти разом з тренерами табору готують першу страву – суп певної країни, ланч та полуденок. Протягом тижня діти спробують: козацьку юшку, японський та іспанський супи, страви марокканської кухні – фаршировані кабачки, рагу і кускус.


Кожен знайшов собі заняття до вподоби
Кожен знайшов собі заняття до вподоби

Готують  страви у посуді iCook, який варить на низькій температурі, тому всі поживні речовини з продуктів не зникають.

16 маленьких відвідувачів табору, крім приготування їжі, встигають розважитись зі спінерами, пластиліном та розмальовуванням один одного, тобто аквагримом.

Найбільше емоцій у них викликає проведення експериментів. До прикладу, діти отримали пшеничне зерно, частину якого їм запропонували залити водою, а іншу частину – «кока-колою». Через тиждень діти побачать вплив шкідливого харчування на пшеницю.

Особливий захват у малечі викликав дослід з горінням «чупа-чупса». Цукерку підпалили та показали, як з неї стікають токсичні речовини у вигляді чорної олії.

«Я сьогодні гралася, готувала, гуляла і їла смаколики. Мені найбільше сподобалось розповідь про погану їжу та те, як підпалювали «чупа-чупси». Більше їх їсти я не буду», – каже маленька відвідувачка табору Настя.

«Після того, що побачив сьогодні, я не буду їсти «чупа-чупси», бо з них течуть токсичні речовини. Ще я перестану їсти морозиво,  М&М, Skittles та пити всілякі «хімічні» напої, бо там багато цукру. Я краще їстиму фрукти, овочі, супи та каші. В понеділок ми обідали козацькою кашею. Я в дитинстві думав, що каша – це несмачно, а спробував козацьку, то мені дуже сподобалось», –  по-дорослому розмірковує Тарас.

У таборі запевняють, що готові ще проводити подібні заходи, аби підвищити рівень харчової культури лучан.


Так дітей вчили робити корисні цукерки
Так дітей вчили робити корисні цукерки



Пшеничне зерно кинули в «Кока-колу» та звичайну воду
Пшеничне зерно кинули в «Кока-колу» та звичайну воду



Посуд iCook
Посуд iCook




Діти охоче господарюють на імпровізованій кухні
Діти охоче господарюють на імпровізованій кухні

Японський суп «танукі»
Японський суп «танукі»




Шипшиновий напар
Шипшиновий напар


Кожна дитина протягом тижня вестиме такий щоденник
Кожна дитина протягом тижня вестиме такий щоденник


Інгрідієнти для цукерок без цукру
Інгрідієнти для цукерок без цукру


1






 

Юлія КАРМАНСЬКА

Коментарі
22 Червня 2017, 12:47
Цікава стаття! Наталія Ви просто молодець! Я "вчу дорослих" а ви дітей )))) Головне - безпека харчового продукту!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром