Спалення «чупа-чупса» та досліди з «кока-колою»: що роблять діти у таборі здорового харчування
Стартував дитячий табір з екології приготування та споживання їжі Kids Yammy Camp.
Проводити експерименти, дізнаватись нове про здорову їжу та відпочивати діти розпочали в антикафе «Innerspace» у понеділок, 19 червня.
Табір організували для дітей віком 6 – 9 років, аби донести до малечі та їхніх батьків необхідність споживання здорової їжі. Відпочиватимуть дітлахи протягом одного тижня.
Графік у таборі розписали погодинно. Експерименти з нездоровою їжею, танцювальний майстер-клас, прогулянки, і найголовніше – приготування здорової їжі різних кухонь світу.
Тренер табору Альона Дробишінець розповідає, що подібні дійства вони вже організовували багато разів у різних містах України, проте тривали вони лише один день. Цілий тиждень роботи з дітьми наважились провести вперше.
«З дітьми весело, з дітьми класно. Це не ми їх навчаємо, а, швидше, вони нас вчать. Ці хлопчики та дівчатка знають набагато більше, ніж ми думали. В плані здорового харчування сучасні діти досить обізнані», – каже Дробишінець Альона.
Організаторка табору Наталія Тарапата стверджує, що важливо розвивати дитину не тільки, як творчу особистість, а й пояснювати їй, як слід правильно харчуватись.
«В нас проблема національного масштабу полягає в тому, що діти «зжирають» тоннами той непотріб з магазину, який не можна їсти взагалі. Небезпека криється в тому, що людина стає залежною від шкідливої їжі», – каже Наталія Тарапата.
Вона зауважує, що діти відкриті до спілкування і за кілька днів перебування в таборі малеча дізналась багато корисного. Проте не всі погоджуються відмовитись від шкідливої їжі на користь здорового харчування.
«Ми бачимо, що деякі діти відмовляються пити напар шипшини з медом, бо вони звикли до цукру. Діти відмовляються їсти нецукроване печиво, бо хочуть печива з шоколадом або кремом. Тим не менше, діти залюбки вивчають нові рецепти, готують в команді і ми сьогодні бачимо, що вони раді їсти корисні цукерки, у яких нема шоколаду. Там просто суміш кураги, горіхів, родзинок і кунжуту», – розповідає організаторка табору.
Оригінальною є кухня в антикафе. Кожного дня діти разом з тренерами табору готують першу страву – суп певної країни, ланч та полуденок. Протягом тижня діти спробують: козацьку юшку, японський та іспанський супи, страви марокканської кухні – фаршировані кабачки, рагу і кускус.
Готують страви у посуді iCook, який варить на низькій температурі, тому всі поживні речовини з продуктів не зникають.
16 маленьких відвідувачів табору, крім приготування їжі, встигають розважитись зі спінерами, пластиліном та розмальовуванням один одного, тобто аквагримом.
Найбільше емоцій у них викликає проведення експериментів. До прикладу, діти отримали пшеничне зерно, частину якого їм запропонували залити водою, а іншу частину – «кока-колою». Через тиждень діти побачать вплив шкідливого харчування на пшеницю.
Особливий захват у малечі викликав дослід з горінням «чупа-чупса». Цукерку підпалили та показали, як з неї стікають токсичні речовини у вигляді чорної олії.
«Я сьогодні гралася, готувала, гуляла і їла смаколики. Мені найбільше сподобалось розповідь про погану їжу та те, як підпалювали «чупа-чупси». Більше їх їсти я не буду», – каже маленька відвідувачка табору Настя.
«Після того, що побачив сьогодні, я не буду їсти «чупа-чупси», бо з них течуть токсичні речовини. Ще я перестану їсти морозиво, М&М, Skittles та пити всілякі «хімічні» напої, бо там багато цукру. Я краще їстиму фрукти, овочі, супи та каші. В понеділок ми обідали козацькою кашею. Я в дитинстві думав, що каша – це несмачно, а спробував козацьку, то мені дуже сподобалось», – по-дорослому розмірковує Тарас.
У таборі запевняють, що готові ще проводити подібні заходи, аби підвищити рівень харчової культури лучан.
Юлія КАРМАНСЬКА
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром
Коментарі