До Луцька знову зможуть приїжджати цирки з тваринами

21 Червня 2017, 18:00
2659

У суді скасували рішення міськради про заборону цирків з використанням тварин.

Про це стало відомо у середу, 21 червня, під час судового засідання.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року під час сесії міськради депутати підтримали проект рішення про заборону на території міста пересувних цирків, які використовують у своїй діяльності тварин.

Після чого представники ПП «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» (цирк «Кобзов») вирішили оскаржити рішення у суді, бо, на їхню думку, воно суперечить закону.

Представник відповідача, спеціаліст юридичного відділу Луцької міської ради, Тетяна Чабан, на початку судового засідання зазначила, що основною метою рішення міської ради був захист від страждань та загибелі тварин, а також захист мешканців Луцька. Крім того, вона додала, що позивач повинен довести, яким саме чином при прийнятті рішення порушили їхні права. Адже в позовній заяві не навели жодних доказів того, що міська рада порушила права саме вказаного цирку.

У свою чергу, свідок у справі голова громадської організації «Волинське товариство захисту тварин» Ольга Мазепа наголосила, що до неї неодноразово зверталися лучани з приводу відміни у місті пересувних цирків з використанням тварин. Зокрема, скаржилися, що тварин утримують в неналежних умовах, з’являється неприємний запах поблизу розміщення цирку. Крім того, нарікали на те, що у нічний час тварини створюють шум.

«Тут не треба ніякого експерта. І так зрозуміло, що дика тварина повинна жити в дикій природі. Звірі дуже важко переживають неволю, а особливо важко переносять транспортування… Крім того, я, як інфекціоніст, можу сказати, що після діяльності цирків з тваринами, на місці лишається велика кількість відходів, що може негативно відзначитися на людському здоров’ї», – зазначила Ольга Мазепа.

Натомість представник позивача, Марина Покотило, зауважила, що згідно правил розміщення тварин у Луцьку, звірів можна використовувати у видовищних заходах за наявності дозволу на таку діяльність.

«Рішення міськради прямо суперечить закону про господарську діяльність. Прийнявши рішення, міськрада порушила рівність прав та можливість суб’єктів господарювання безперешкодно здійснювати свою діяльність. Таке рішення спровокувало певну вигоду для тих цирків, які у своїй діяльності не залучають тварин, надавши їм монопольне становище», – наголосила представник позивача.

Крім того, вона додала, що на території цирку не фіксували ніяких порушень і жодних фактів неправомірної діяльності не документували.

У свою чергу, ще один представник відповідача, директор КП «Ласка» Дана Новарчук зазначила, що представники міської ради фіксували скарги від лучан, які надходили на «гарячу лінію» 15-80. Вона також заперечила факт створення монополії для цирків, що не використовують тварин. Адже, за її словами, Антимонопольний комітет цього факту не визнав.

На тому, що міськрада діяла в межах законодавства, наголосила й Тетяна Чибар. За її словами, рішення приймав повноважний орган, який не вчинив жодних порушень. Відповідно до статуту підприємства-позивача, вони не використовують тварин. Тобто їхню діяльність міська рада не обмежує. Натомість, якщо представники підприємства звернуться по дозвіл використовувати тварин у їхній діяльності на території міста, їм відмовлять.

Суддя Світлана Рудська вислухала аргументи обох сторін та пішла до нарадчої кімнати. Після чого повідомила, що суд постановив задовольнити вимоги позивача та скасувати рішення міської ради, яке передбачає заборону на території міста пересувних цирків, які залучають тварин.

Представники відповідача пообіцяли оскаржити рішення в апеляційному суді.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром