У місті знову хочуть створити робочу групу, щоб зберегти історичну спадщину

21 Червня 2017, 13:07
2295 Джерело: 1568.lutsk.ua

При міській раді планують створити експертну робочу групу з питань розвитку і збереження історичного середовища міста Луцька.

Про це йшлося у середу, 21 червня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму.

Нагадаємо, на «березневій» сесії 2016 року подібний проект рішення вже розглядали, однак він не знайшов підтримки у депутатів міськради.

Цього разу автор проекту рішення, депутат Павло Данильчук знову вирішив винести питання на порядок денний сесії міської ради.

За його словами, наразі відбувається чимало перебудов, зокрема, в історичному ареалі. Тож створення експертної групи є нагальним. Новостворена група повинна буде допомагати профільним органам міської ради, а її рішення матимуть рекомендаційний характер.

Експертна група займатиметься:

–  фаховим опрацюванням висновків, рішень, рекомендацій і пропозицій для профільних структур, що стосуються питань охорони, збереження, дослідження, реставрації, музеєфікації, відтворення об'єктів культурної та археологічної спадщини, валоризації і збереження традиційного характеру середовища міста Луцька та його охоронних зон;

– незалежним фаховим розглядом і опрацюванням планів, програм, концепцій, проектів, пропозицій тощо, що стосуються об'єктів культурної спадщини, пам’яток, зон охорони, ареалу історичної забудови і зони регульованої забудови, а також території державного історико-культурного заповідника в м. Луцьку;

– розглядом і підготовкою планів, проектів, нормативних і методичних документів регіонального і місцевого рівнів, що стосуються збереження і розвитку традиційного середовища м. Луцька;

– вирішенням спірних питань науково-методичного характеру, що стосуються сфери історії, топоніміки, охорони, обліку, реставрації, відтворення, музеєфікації, регенерації об'єктів культурної спадщини;

– сприятиме процесу громадського контролю, прозорості, гласності у прийнятті рішень органами міського самоврядування та повноцінної організації громадських обговорень.

Попередньо до складу експертної групи планують внести 11 членів. Однак, остаточний список претендентів сформують до сесії міської ради.


 

Натомість начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Петро Троневич висловив сумнів щодо запропонованих осіб, які мають увійти до складу групи. Зокрема, він наголосив, що у списку повинні бути експерти-практики, які справді розуміються у своїй справі.

«До цієї групи мають входити вчені та високваліфіковані фахівці-практики, тобто люди, які працюють у сфері охорони культурної спадщини. У пропонованому списку немає практиків», – зазначив Петро Троневич.

Крім того, він додав, що таку експертну робочу групу не варто створювати при міській раді, адже у такому разі вона не буде незалежною.

Натомість Павло Данильчук запропонував Петру Троневичу до сесії міської ради визначитися із особами, які, на його думку, мають увійти до експертної групи. Пропозиції депутати розглянуть під час сесії міськради.

У підсумку члени комісії одноголосно підтримали проект рішення.

Коментарі
21 Червня 2017, 16:46
Ігор Левчук такий краєзнавець, як з Гунчика губернатор !
21 Червня 2017, 17:09
навіщо ця група...щоб Данильчук бабло косив ?
21 Червня 2017, 17:41
...ну звичайно, Андрій у нас Всезнайка, він навіть знає хто може бути краєзнавцем, а хто ні!
21 Червня 2017, 17:56
тут вся колейка Левчука! триндіти буде кому
22 Червня 2017, 01:23
"Колейка" - полонізм, що українською означає "черга". Тобто ви сказали "тут вся черга Левчука!" Ви саме це хотіли сказати? Може Ви, вельмишановна, хотіли сказати "товариство, компанія, група, команда..." Якщо Ви вважаєте, що серед названих осіб немає гідних і кваліфікованих людей, то запропонуйте свої кандидатури або долучайтеся самі. Якщо Ви читаєте цей матеріал та коментуєте його - значить, що Вам не байдужа доля міста. Судячи з коментаря, Ви ерудована та інтелігентна людина
22 Червня 2017, 15:56
в цьому випадку колейка або черга це саме колейка в значенні черги, яку ведуть. Бездумні патріоти, яких веде пастух Левчук. Заслуги цих балакучих патріотів в збереженні спадщини міста показові скандали і критика. Серед знавців міста в списку тільки Троневич, тільки він вже здає позиції. названі біля імен професії спеціальності і звання це пустий звук, по списку мало хто розбирається в містобудівельній ситуації Луцька. а порядні фахівці до цього списка не підуть через Левчука. Печально
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром