Круглий стіл «Агатангел Кримський і Волинь» відбудеться в онлайн-форматі

29 Грудня 2020, 14:10
Агатангел Юхимович Кримський 1921 Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Кримський_Агатангел_Юхимович
Агатангел Юхимович Кримський

Круглий стіл «Агатангел Кримський і Волинь» приурочений 150-річчю від дня народження сходознавця та перекладача Агатангела Кримського та 150-річчю від дня народження геніальної письменниці Лесі Українки.

Про це повідомили на сторінці Волинського краєзнавчого музею.

Захід відбудеться 28 січня 2021 року. У зв'язку із карантинними обмеженнями, круглий стіл пройде в онлайн-форматі за допомогою сервісів Google.

Детальніше про круглий стіл можна дізнатися за цим посиланням.

Довідково: 

Агатангел Юхимович Кримський (1871 – 1942) – український сходознавець, перекладач, один з організаторів Академії наук України.

Він народився 15 січня 1871 року у Володимирі-Волинському. Агатангел Кримський став одним із найвидатніших у світі мовознавців та фахівців з історії та культури Сходу.

У п'ять років пішов до училища в Звенигородці, куди переїхала сім'я. Далі було навчання в Острозькій та Київській гімназіях і вступ до Колегії Ґалаґана.

В Острозькій прогімназії вивчив польську, французьку, англійську та німецьку мови, в колегії Ґалаґана опанував грецьку, італійську, турецьку. До кінця життя він знав понад шістдесят. 

Після закінчення Колегії він переїздить до Москви, де навчається у Лазарєвському інституті східних мов. Закінчивши інститут, отримує дворічну стипендію для поїздки до Лівану й Сирії.

Повернувшись до Москви, викладає в рідному інституті (з 25 років), стає професором східної літератури (у 30 років), пише серію підручників, перекладає російською Коран.

Під час гетьманату Скоропадського 1918 року Кримський повертається до Києва. Він отримує посаду вченого секретаря новоствореної Української академії наук.

Також очолює кабінет арабо-іранської філології та історико-філологічний відділ, під його керівництвом працюють правописна й діалектологічна комісії, словника живої мови, історії мови.

У 1919 році з приходом більшовиків, існування Академії було поставлене на межу виживання. Саме завдяки Агатангелу Кримському вдалося зберегти Академію від знищення, а згодом розширити її та збагатити книгозбірню.

У цей же період професор викладає в Київському університеті, створюючи цілу школу орієнталізму в українській науці, пише низку праць, у яких доводить міцний зв'язок між культурою й мовами Близького Сходу й України.

1921 року він стає директором Інституту української наукової мови. У 1941 році арештовують і самого Кримського як «ідеолога українського буржуазного націоналізму, який роками очолював націоналістичне підпілля».

Його разом з представниками української інтелігенції (зокрема – членом Центральної Ради, письменницею та громадською діячкою Людмилою Старицькою-Черняхівською) відправляють до Казахстану

Подальша доля Агатангела Кримського невідома. За офіційною версією 25 січня 1942 року він помер в кустанайській тюремній лікарні. Однак місце поховання видатного вченого досі не знайдене. Агатангела Кримського реабілітували в 1957 року.

За матеріалами Українського інституту національної пам'яті 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром