У місті планують акцію протесту: хочуть встановлювати індивідуальні газові лічильники

19 Червня 2017, 19:10
2658 Джерело: http://павлоград.dp.ua

Голови ОСББ Луцька шукали вирішення проблеми встановлення загальнобудинкових лічильників газу в багатоквартирних будинках замість індивідуальних. 

Про це йшлося під час брифінгу в Центрі енергоефективності та енергозбереження у понеділок, 19 червня, – інформує ВолиньPost.

Представник Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко розповіла, що на заваді термомодернізації в Україні є декілька причин. Так, за її словами, одним із таких проблем є встановлення загальнобудинкових лічильників газу. 

В Україні, зокрема і в Луцьку, вже більше року ведуться переговори між співвласниками багатоквартирних будинків та Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. 

Таким чином, мешканці багатоквартирних будинків протестували проти встановлення таких лічильників, адже усі люди використовують його в різних об’ємах. Загалом, люди не хочуть платити за той газ, який не використовують. 

До того ж, люди не економлять споживання газу, адже не знають скільки використовують, бо загально будинковий лічильник не дає визначення індивідуального споживання газу у квартирі. 

За її словами, правильний варіант – встановлення індивідуальних лічильників, зокрема так зробили у Херсоні. 

«В складі тарифу на газопостачання є інвестиційна складова. Власне, за рахунок неї встановлюється прилад обліку газу. Газорозпридільне підприємство подає програму на затвердження в Національну комісію ( НКРЕКП – ред.), де є перелік адрес та марок лічильників, які будуть встановлені», – зазначила Бойко. 

Жінка зауважила, що газорозпридільники мали б провести обговорення із мешканцями будинків, щоб вирішити проблему. Але компанії цього не зробили. Натомість, Бойко пропонує механізм спів фінансування. 
Так, активісти запропонували за власний рахунок купувати індивідуальні лічильники, а облгаз за інвестиційну складову, яка закладена у тарифі, використовує кошти на монтаж індивідуальних приладів обліку. 

Але, за словами активістки, щоб такий варіант став можливий, потрібно внести зміни до інвестиційної програми. До слова, ПАТ «ВолиньГаз» направив відповідний лист про внесення змін, але НКРЕКП не погодила. 

Голови ОСББ планують влаштовувати всеукраїнські акції протесту, щоб врешті вирішити питання внесення змін у програму. 

«У нас є великі шанси перемогти, потрібно не здаватися та бути готовими до масових радикальних дій», - зазначила Тетяна Бойко.

 

Читайте також: ПриватБанк надає «теплі» кредити для ОСББ, ЖБК і фізичних осіб

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром