Як оцінив луцький «Авангард» віце-президент ЄвроАтлетики

20 Листопада 2015, 16:54
2971

Оновлений стадіон «Авангард» з легкоатлетичним комплексом став приємною несподіванкою для почесного віце-президента Європейської Атлетики Карела Пільни, який прибув з візитом до Луцька.

На думку спортивного функціонера, найбільший стадіон Волині готовий приймати чемпіонати європейського рівня, пише ІА «Волинські новини».

Окрім віце-президента ЄвроАтлетики, на засідання виконкому та конференцію Федерації легкої атлетики України до Луцька приїхали президенти усіх обласних легкоатлетичних федерацій, а також відомі у минулому спортсмени – Наталя Добринська, Іоланта Хропач, Людмила Бризгіна, Інга Бабакова, Іван Гешко.

У рамках робочого візиту Карел Пільни оглянув реконструйований стадіон «Авангард» разом з президентом Федерації легкої атлетики області Володимиром Рудюком та головою правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександром Товстенюком.

«Спорт для мене – життєва необхідність. Окрім того, що підтримуєш в тонусі свої м’язи, своє тіло, це дуже розвантажує, робить людину цілеспрямованою. Довготривалі статичні навантаження допомагають привести себе в порядок, систематизувати думки, плани, розкласти все в голові по полицях. Коли біжиш – добре думається. Спорт тренує силу волі», – переконаний Олександр Товстенюк.

Нагадаємо, оновлений за сприяння Фонду стадіон уже прийняв один важливий старт – Командний чемпіонат України серед юніорів. Серед планів ФЛАУ – проведення в травні 2016 року Чемпіонату України з легкої атлетики, під час якого розігруватимуться путівки на Олімпійські Ігри в Ріо-де-Жанейро 2016 року. Окрім того, Луцьк розглядається як місце проведення європейських легкоатлетичних форумів у 2017 році.

Між тим Карел Пільний також поділився враженнями від розвитку спортивної інфраструктури в обласному центрі Волині.

«Мені дуже подобається, що ви тут робите. Бо для розвитку легкої атлетики має бути база. Те, що ви тут збудували... Я не чекав такого красивого комплексу і стадіону. У вас не тільки можна проводити Чемпіонат України, а й Чемпіонат Європи серед юніорів», – зауважив він.

Свого часу, після розпаду Радянського Союзу, в Чехії активно довелося шукати можливості для розбудови легкоатлетичної інфраструктури. Сьогодні в цій країні більше 100 стадіонів мають сучасні якісні доріжки для тренувань. Хоча ще 25 років тому, таких стадіонів було лише 8. Тоді Чеська Федерація легкої атлетики була змушена шукати фінансування, оскільки позбулася державного фінансування.

На думку Пільни, легка атлетика – це не просто спорт, а насамперед здоров’я народу, особливо – молодого покоління. І цим у всьому світі займається місцева влада.

«Ви у Луцьку перестрибнули одну сходинку. Нормальна світова практика, коли за спортивну місцеву базу дбає місто. Адже, першою чергою, це належить місту, а не державі. Держава ж дбає про спортивну репрезентацію, до прикладу, головний олімпійський стадіон країни. А ось база для тренування спортсменів, для підтримки дитячого спорту – сфера роботи міської влади. Тепер ми підходимо до того, що останні роки створюються інші можливості для фінансування спорту: за ініціативи людей, організацій, які мають можливості й певні ідеї», – каже він.

Окрім того, Карел Пільни розповів, чого не вистачає Луцьку для того, аби приймати Чемпіонати Європи з легкої атлетики. Так, з одного боку він сьогодні не мав можливості побачити ще технічне оснащення стадіону (як-от телеекрани для висвітлення результатів). А з іншого – місто має мати ще й розвинену інфраструктуру: готелі з повноцінним хорошим харчуванням для спортсменів, культурну програму.

Президент Федерації легкої атлетики області Володимир Рудюк додав: сьогодні Волинь великими темпами розвиває легку атлетику не лише в обласному центрі, але й в районах, даючи можливість займатися спортом усім волинянам, особливо дітям.

Він нагадав, що, крім стадіону «Авангард», нині діють оновлені за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» стадіони в районних центрах. Тож тепер важливо використовувати їх повною мірою, аби реалізувати потенціал волинських спортсменів.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром