У Луцьку презентували перше друковане видання про видатного художника із Волині

23 Грудня 2020, 17:24
1315

У Волинському краєзнавчому музеї презентували каталог творів живопису і графіки «Митець землі волинської» видатного українського художника – Андроника Лазарчука (1870–1934).

Про це повідомили на сторінці музею у Facebook.

Подія відбулася 22 грудня. Автором та укладачем видання є Тамара Левицька. У рамках презентації працівники музею також підбивали підсумки Року Андроника Лазарчука на Волині.

Читайте також: Мирослав Зубінський – художник, який жив та творив у Володимирі-Волинському


 

«Каталог видрукувано коштом благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь – Україна». Учасники мали можливість отримати видання і за бажанням автограф автора. Каталог буде переданий у бібліотеки області», – йдеться у дописі.

Варто зазначити, що це перше друковане видання, яке розповідає про життя і творчу спадщину Андроника Лазарчука.

Читайте також: Врятований принц: у Луцьку є картина знаменитого художника епохи Відродження




Довідково: 

Андроник Лазарчук народився 15 січня 1870 року в селянській родині в селі Уховецьк (нині Ковельський район) на Волині. У 1881 році почав навчатися у ковельського маляра-іконописця, у 1886–1889 роках вчився в живописній майстерні Почаївської Лаври. У 1897 році закінчив Петербурзьку Академію мистецтв, навчався на Педагогічних курсах при Академії та у майстерні професора Маковського.

Упродовж усього життя викладав малювання і креслення в навчальних закладах у Почаєві, Ковелі, селі Великі Дедеркали (Тернопільська область), Кременці, Конотопі та Борзні.

Підтримував стосунки з родиною Лесі Українки, ілюстрував журнали «Рідний край» і «Молода Україна», які видавала Олена Пчілка. Працював над створенням ікон, брав участь у монументальних розписах українських храмів – Святотроїцької і Печерної церков Почаївської Лаври. 

З 1915 року постійно проживав у Борзні на Чернігівщині, де очолив художні курси. В 1922 році став ініціатором заснування Борзнянського краєзнавчого музею. Помер у Борзні 6 вересня 1934 року, похований на міському цвинтарі.

За матеріалами Вікіпедії

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром