Найдавніше село Боратинської громади відзначає престольне свято

19 Грудня 2020, 11:29
Найдавніше село Боратинської громади відзначає престольне свято 2606
Найдавніше село Боратинської громади відзначає престольне свято

19 грудня, у день Святого Миколая, престольне свято відзначають жителі Мстишина – найдавнішого села Боратинської громади.

Знахідки археологів у 1979 році доводять, що люди жили тут з сивої давнини. У ХІ – ХІІ ст. на околицях сучасного Мстишина було селище давньоруського часу, а перша згадка про село датована 1366 році. У цьому ж році згадується Іван Мстишенський, як посередник у відносинах князя Любарта і польського короля Казимира. Про це йдеться на сайті Боратинської громади.

В архівних документах зустрічаються такі варіанти назви села: Мостишин, Смцішин, Осмтишни, Мцісін. Так само, як німецький Кеніґсберґ або російський Санкт-Петербург, Мстишин славиться своїми численними мостами. Часто назву села пов’язують із цією характерною особливістю.

Окрасою села є Свято-Миколаївський храм, який також має давню історію. Згідно Клірових відомостей церква Святого Миколая була заснована у 1787 році, священником тоді був Іосим Уйцеховський, який власним коштом побудував церковний будинок та інші споруди, тоді храм мав значні земельні володіння – 40 десятин. 

Мстишин особливо вирізняється своєю багатою історією та культурою, яка багато в чому завдячує чеським переселенцям. Чехи оселилися тут у середині 1870-х років. І заснували колонію «Ладовка», збудували школу, клуб, пожежну частину. В кінці 40-х років чеські переселенці виїхали на батьківщину, назавжди вписавши свою сторінку в історію села.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром