Волинська «Голгофа»: у Старому місті перепоховають рештки розстріляних в’язнів Луцької тюрми

14 Червня 2017, 17:40
3096

Археологи планують завершити розкопки слідів злочинів радянської влади проти українців, а міська влада обіцяє вшанувати їх пам’ять та перезахоронити біля меморіальних дошок, які встановили раніше у дворі колишнього монастиря бригідок.

Про це на прес-конференції 14 червня заявили виконуючий обов’язки міського голови Ігор Поліщук, краєзнавець Сергій Годлевський та луцький митрополит владика Михаїл.

Секретар міськради Ігор Поліщук нагадав, що зараз проводять роботи з ексгумації розстріляних в’язнів, а знайдені останки планують перезахоронити біля стіни колишньої тюрми.

Далі слово взяв краєзнавець Сергій Годлевський – один з учасників розкопок. Він розповів журналістам про те, що луцьких в’язнів органи НКВС розстріляли протягом перших днів війни – 23-24 червня 1941 року, а на місці розкопок була яма від бомби з німецьких літаків, до якої й скидали тіла вбитих.

Читайте також: Які злочини тоталітарного режиму ховала Луцька вязниця

За словами краєзнавця, це лише початок робіт, тому точну кількість загиблих поки встановити неможливо. «Єдине, що можна сказати – це були молоді люди віком від 18 до 40 років. А їх єдиним злочином для радянської влади була любов до Батьківщини», - відзначив Сергій Годлевський.

Він також додав, що після початку розкопок міська рада уже дала подання до Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України, після яких будуть відкриті кримінальні провадження. А ідентифікація рештків буде довгим процесом, адже раніше за такі «злочини» проти радянської влади зникали цілі українські родини.

«Зараз дуже важливе висвітлення цієї проблеми у мас-медіа, адже ми можемо завдяки цьому знайти нових нащадків цих трагічно загиблих людей», – додав краєзнавець.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл наголосив, що потрібно вшанувати пам’ять цих людей незалежно від національності. «Після перепоховання ми матимемо Волинську Голгофу, адже вшановуватимемо пам’ять святих мучеників цієї тюрми», - додав владика Михаїл. Святий отець також розповів, що важливо буде при монастирі у відповідному музеї експонувати різні речі, пов’язані з розстріляними в’язнями.

Читайте також: Сліди трагічного злочину: у Старому місті відкопали рештки розстріляних вязнів

Наразі місце розкопок уже огородили. Тут працюють фахівці львівського комунального пошукового підприємства «Доля». Крім черепів та кісток у ямі вже знайшли предмети побуту, а також патрони та гільзи, які дозволяють припустити, що тут захоронені саме жертви органів НКВС. За словами учасників розкопок, роботи орієнтовно триватимуть 1-1,5 тижні. Щодо фінансового боку робіт, то за словами Ігоря Поліщука, з міського бюджету на їх виконання пішло сто тисяч гривень.  





































 

Дмитро КУЗНЕЦОВ

Коментарі
15 Червня 2017, 02:27
БригіДок.
15 Червня 2017, 03:12
Дякую. Виправлено)
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром