Давній Луцьк: як жили місцеві євреї у 1921 році. Невідомі фото

13 Червня 2017, 16:59
5579

Проекту Lodomeria вдалося натрапити на невідомі фотографії міста Луцька в 1921 році.

На фото ми можемо побачити будинки з району Штетли в Луцьку – місця, де проживали євреї. Перший єврейський район в місті почав формуватися із появою євреїв в місті у XIV столітті. Він розташовувався на острівній частині Луцька у південно-західній стороні.

Саме тут розміщувалися перші синагоги, а згодом і Головна синагога міста. Також на фото можна побачити дітей із місцевого сиротинця. На одній із світлин можемо розгледіти лікаря, який ймовірно стоїть на фоні будинку єврейського госпіталя.


На початку 1920-х років працівники американської гуманітарної місії «Джойнт» проводили інспекційну поїздку по містах Волинського воєводства, пов’язану з перевіркою умов життя єврейського населення. Американська гуманітарна місія була створена на початку Першої світової війни. ЇЇ метою  було надання фінансової допомоги єврейському населенню, яке проживало на території міст Східної Європи та потрапило в скрутне становище.



Гуманітарна місія США відправляла делегацію лікарів, фахівців в галузі охорони здоров'я і соціальних працівників, створювала безкоштовні їдальні, сиротинці та відновлювала госпіталі. До складу першої групи медиків комітету «Джойнт» входив лікар Макс Дж. Колтон.

Саме він в 1921 році зробив цінні фотографії міста Луцька. У 1919-1920 роках «Джойнт» витратив 22,7 млн ​​доларів на допомогу євреям, що постраждали від погромів в Польщі і на Україні. Місія «Джойнт» допомагала не лише єврейському населенню.


На початку 1920 року «Джойнт» взяв активну участь в організації повернення військовополонених, незалежно від віросповідання. В середині липня 1922 року «Джойнт» годував тільки на Україні 800 тисяч дітей щодня. У пік голоду «Джойнт» годував до 2 млн осіб на Україні і в Білорусії.



Сьогодні архів «Джойнт» нараховує близько 100 тисяч фотографій.

Джерело: http://search.archives.jdc.org

Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром