Луцьку необхідна культурна стратегія, – Елла Яцута

12 Грудня 2020, 12:51
Елла Яцута 3168
Елла Яцута

«Люди мистецтва» повинні бути голодні? Чи потрібна арт-стратегія для Луцька? Як розвинути культурне життя у громадах Волині?

Про це йшлося під час Файної гутірки 10 грудня, яка пройшла у ГаРмИдЕр ангар-stage, – повідомляють організатори.

Спілкувалися з директоркою Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» Еллою Яцутою та піар-менеджеркою дійства, книжковою блогеркою Анною Єкименко-Поліщук.

«Якби Луцьк був у червоній зоні, ми розглядали варіант виїхати з фестивалем десь за межі міста», – говорить Елла Яцута.

Також організаторки розглядали і інші варіанти проведення, навіть  – вуличний фестиваль.

Втім, «Фронтера» уже втретє успішно був організований у Луцьку: в онлайн та офлайн форматі.

«Для мене була стресова комунікаційна кампанія, адже ми її розпочали за три тижні. За три тижні так не робиться,» – ділиться піарниця Анна. 

Елла наголошує, що онлайн формат не може тривати вічно і необхідно культурним менеджерам міркувати, як провести подію якісно і не наражати людей на небезпеку.

«Я думаю, люди стали нервові, коли культури навколо стало менше. І у цьому випадку треба їх рятувати, тому такі події дуже потрібні. Можливо, це наша «бульбашка» сумує за фестивалями, виставами, концертами. Але я бачу навколо, як це їм не вистачає», – підкреслила вона.

Також культурні менеджерки розповіли, що в рамках фестивалю “Фронтера” вдалося запустити проект – інтерв’ю з письменниками, який зосереджений на популяризації мистецьких імен Луцька та Волині. Зокрема, працювали над постатями Миколи Кумановського, Сашка Валенти, Юрка Покальчука, Кості Шишка.

«Цей проект по-іншому розкрив Луцьк», – вважає Елла.

Ще один проект, який вдалося запустити у карантинний період - це культура в часи кризи. Розповідають, що почали працювати з громадами та запросили до співпраці краєзнавців Олександра Котиса та Тетяну Яцечко-Блаженко.

«В Луцьку життя більш-менш вирує. Натомість – громади потрібно підтягнути. Вивчити, яка ж там є історія, спадщина лишилася. І які долі досі не проговорені. На основі цієї інформації створити серію мистецьких подій: фестивалі, вистави, ярмарки. Щоб це була класна мистецька подія, яка може бути циклічною і щоб ми знали, що протягом року ми можемо поїхати в Цумань, Торчин, Любомль. Тому що там відбувається якась унікальна річ»,  – ділиться планами Елла.

Комунікаційниця Анна розповідає, що у цьому році не вдалося реалізувати дитячий фестиваль, але натомість створили новий формат для найменшої аудиторії.

«Минулого року була дитяча частина, яка перевершила дорослу. Планували зробити окремий фестиваль Їм це теж потрібно. У нас є шикарні українські письменники, які інтегровано працюють з дітьми», – каже вона.

Тож у співпраці з театром Гармидер та Українським інститутом книги “фронтерівці” зняли серію відео, у яких є обговорення книги з дітьми, руханка та озвучення акторами фрагменту з твору.

Говорячи про фідбек після проведення міжнародної події, директорка «Фронтери» сказала, що у місті відсутня культурна політика та органи влади не сприймають культурних менеджерів як партнерів, через це мистецькі середовища змушені працювати у тій самій «бульбашці».

«Поки не буде складно практичної культурної політики та стратегії на 5-7 років, де буде прописано основне для Луцька, на чому ми акцентуємо, які наші сильні сторони чи слабкі, чим ми можемо привабити до себе, то до тих пір ми будемо робити поодинокі класні фестивалі або мистецькі акції, і не зробимо чогось грандіозного, комплексного», – вважає Елла.

«Таке відчуття, що на карті світу органів місцевої влади культури не існує. Вони не розуміють, що люди, які приїжджають до нас на фестиваль, вони водночас бачать Луцьк, сходять в музей, замок, ще десь живуть та їдять. Люди готові витрачати, але місто не завжди може запропонувати, запартнеритися»,  – додала Анна.

Водночас Елла зазначила, що до того часу, поки ми ходимо і просимо у влади, якісної співпраці не буде: «Ти не відчуваєш себе партнером. Ти приходиш і переконуєш в тому, що твій проект хороший. А він уже три роки демонструє, що він хороший. Ми не просимо кошти для себе, а просимо для міста, щоб зробити якісну подію».

«Культурний менеджмент працює на те, щоб культура не була дотаційною. В багатьох розвинених країнах, і ми до цього йдемо, культура поповнює бюджет. Ми на цьому шляху і головне, щоб не перервалася нитка цього процесу»,  – резюмувала Елла Яцута.

Під час гутірки були озвучені запитання від глядачів. Наприклад, кого з письменників організаторки «Фронтери» мріють запросити у Луцьк та які книжки-фентезі порадять.Також обговорили книжкове блогерство. До слова, Анна Єкименко-Поліщук має свій блог на Youtube під назвою «Книжкова дилерка», там уже 2500 підписників. Анна розповідає, що читає і разом з тим популяризує не тільки українську книгу, а й український сегмент ютуба.

Читайте також: В Музеї Корсаків – відкриття персональної виставки Дзвіні Подляшецької «Хроніка»

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром