Боєць 51-ї бригади нарешті вільний від переслідувань прокурорів

18 Листопада 2015, 14:33
4740

Апеляцію військової прокуратури Західного регіону щодо рішення Володимир-Волинського міського суду щодо виправдання бійця 51-ї бригади Віктора Котика відхилили.

Апеляційний суд Волинської області у середу, 18 листопада, залишив без задоволення апеляцію військового прокурора, а це означає, що у справі Віктора Котика нарешті можна поставити крапку.

Нагадаємо, що Віктор Котик був мобілізований у квітні 2014 року. З того часу став артилеристом 51-ї окремої механізованої бригади (нині 14-та). У вересні 2014 р. під час боїв під Іловайськом потрапив у триденний полон, але згодом його відпустили в обмін на бойовиків. Він прибув до військової частини, однак у зв’язку з розформуванням 51-ї бригади, він не знайшов своїх командирів і не отримував жодних вказівок та завдань.

Тож залишивши свої координати для виклику, Віктор поїхав продовжувати лікування та реабілітацію. Зокрема, він перебував у медзакладах Дніпропетровська, Вінниці та Луцька. Крім того, після повернення додому хлопця нагородили пам’ятним знаком «За воїнську доблесть», а через декілька днів принесли повідомлення про підозру. Мовляв, проти нього порушена кримінальна справа за фактом самовільного покидання військової частини з грудня 2014-го по травень 2015 року. Його звинуватили у порушенні ч. 3 ст. 407 Кримінального Кодексу України.

Раніше Володимир-Волинський суд не підтримав обвинувальний висновок військової прокуратури. Однак остання подала апеляцію до Апеляційного суду Волині.

На думку військової прокуратури, суд першої інстанції порушив норми статей 314 (підготовче судове засідання) та 370 (законність, обґрунтованість і вмотивованість судового рішення) Кримінально-процесуального Кодексу України, про це йдеться в апеляції. Однак на прохання судді конкретизувати порушення у рішенні суду першої інстанції військовий прокурор Олег Балакунець так і не зміг надати чіткої відповіді.  

Захисник Віктора Котика, адвокат Василь Нагорний наполягав на тому, що у апеляційній скарзі немає жодних фактів, які б підтверджували незаконність рішення Володимир-Волинського суду.  

Обговорення справи тривало близько 40 хвилин. Протягом цього часу судді встановили також, що Віктор Котик отримав обвинувальний висновок без присутності захисника, а також до того, як завершив медичну реабілітацію.

На переконання Василя Нагорного слідство провели як-небудь, істинних причин того, чому обвинувачений залишив частину, з яких міркувань, яким чином він вийшов звідти, ніхто не встановлював.

«Фактично йому віддали наказ чекати дома, він періодично приїжджав до військової частини, ніхто не обстежив його відразу після повернення зі сходу, в тому числі не встановили, у якому психічному стані перебуває Віктор Котик», - розповів після оголошення рішення апеляційного суду адвокат.  

Після нетривалої наради суд вирішив залишити без задоволення апеляційну скаргу прокуратури, мотивуючи це тим, що вона не відповідає нормам статей 291 (обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового розслідування) та 293  (надання копії обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру та реєстру матеріалів досудового розслідування) Кримінально-процесуального кодексу України.

Зал рішення суду зустрів оплесками та вигуками «Прокуратурі ганьба, а солдатам слава».

Віктор Котик був небагатослівним і очевидно від пережитого на сході, а потім від тривалої судової тяганини перебував у найкращому психологічному стані.

«Ми це пережили, я сподіваюся, що далі все буде добре», - лаконічно прокоментував рішення апеляційного суду учасник АТО.

Василь Нагорний розповів, що наразі відкрито біля 200 подібних справ, де досудове розслідування проводиться неналежним чином.  

«Приходить боєць, йому пропонують угоду про визнання вини, він її визнає, а розслідування не проводять. Нікого не цікавить, з яких міркувань він залишав частину: хворий, не хворий, чи психічно здоровий, чи придатний до служби. В такому вигляді справи направляються до суду», - розповів Василь Нагорний.

У випадку з Віктором Котиком була інша ситуація: він відмовився підписувати угоду і прокурорам довелося провести розслідування.

«Але прокуратура пішла шляхом найменшого спротиву і просто в обвинувальному висновку написали: от він пішов числа такого-то, бо є рапорт командира, і ось такого прийшов. Більше нічого нікого не цікавить. Хоча в реєстр внесли відомості про цей злочин через місяць, як Віктор повернувся в частину», - продовжив розповідати суть справи Василь Нагорний.

Адвокат впевнений, що сьогоднішнє рішення апеляційного суду – це шанс для решти бійців отримати право на справедливе слідство.

«Тепер прокуратурі доведеться з’ясовувати реальні обставини: чому, коли і в який спосіб людина залишила частину. Також ніхто не з’ясував, чи йому такий наказ віддавав командир. Тоді постає питання – який командир? А вони просто написали «наказ віддавався відповідним командиром», у нього ж напевне є прізвище. Тобто тепер доведеться робити повноцінне розслідування, до чого наша військова прокуратура не звикла», - переконаний адвокат.

Однак Василь Нагорний каже, що рано святкувати остаточну перемогу, адже справа Віктора Котика – одна з сотень. Він впевнений, що такого характеру переслідування учасників АТО продовжуватимуться й надалі.

«Я переконаний, що військова прокуратура й надалі продовжуватиме такі справи, адже очевидно, що вони не самі, не з власної ініціативи, це роблять. Скоріше за все їм надходить наказ з «вищестоящих» прокуратур», - зазначив Василь Нагорний.

Підтримати Віктора Котика прийшло чимало людей
Підтримати Віктора Котика прийшло чимало людей


Захисник бійця Василь Нагорний
Захисник бійця Василь Нагорний

Віктор Котик протягом засідання поводив себе спокійно, але мав розгублений вигляд
Віктор Котик протягом засідання поводив себе спокійно, але мав розгублений вигляд







Військовий прокурор Олег Балакунець
Військовий прокурор Олег Балакунець


Народний депутат України Ігор Лапін
Народний депутат України Ігор Лапін

Віктора Котика підтримували також друзі
Віктора Котика підтримували також друзі




 

Коментарі
19 Лютого 2019, 14:53
так вони не очікували що я буду пригати, дочитаюсь і все зробила вірно. В нас в Норвоволинську навіть заяви від мене не змогли прийняти, не готові, не оперативно. Терористичний акт не зареєстрований - не герої. Треба було зареєструвати терористичний акт з моїми персональними даними. Були б герої, була б учасниця бойових дій. Терористичний акт є, відбувся, докази є, наслідки є, причина є. Терористична операція була спланована, планувалась багато років. Ще не вистачало аудіокниг з записами терористів під націоналістичним рухом (типу Закарпатці вчаться балакати по-нормальному, по - українському, акцент чую)
19 Лютого 2019, 14:55
президент Франції - Макроне - стюарт . Замах на життя президента (стюарта), наслідки смерть короля Саудівської Аравії , замах на життя принца Саудити - моє вбивство
19 Лютого 2019, 14:58
то що на Титаніку барон частував Розу недоїдками з благощинного обіду в Франції, і дарував перстень з старовинним склом?! Сір купив рожевий діамант вартістю 68 мільйонів долларів і викинув в водопад Вікторія, щоб не грати з бідними, а я викинула в Лугу срібний хрестик.
19 Лютого 2019, 15:00
Рій із 30 000 бджіл оселився на даху хмарочоса в Нью-Йорку. Відео<br/>Величезна бджолина сім'я облюбувала дах хмарочоса на Таймс-сквер у Нью-Йорку, повідомляє CBS. Рій, у якому нарахували не менше ніж 30 тис. комах, деякий час кочував Мангеттеном, поки не знайшов притулок на офісному центрі, де колись розміщувалася редакція The New York Times. За словами експерта Ендрю Коте, таке трапляється, коли матка залишає сім'ю. Але на настільки велику кинуту колонію він натрапив уперше. Коте знадобилося приблизно 30 хвилин, щоб зібрати всіх бджіл. Їх вирішили переселити у вулики в одному з парків Нью-Йорка.
19 Лютого 2019, 15:02
як раз липень 2008 року... я в критичному стані в лікарні... <br/>на 10 лет назад унесите меня года...<br/>Мечта мальорка - синяки під очима від втоми... <br/>хтось мріє про мене мертву! Вау!!! Хані, только в закрытом гробу!
19 Лютого 2019, 15:04
Нововолинська стометровка = Оксфорд стрыт в Лондоні. <br/>- Лемонейд! Фреш лемонейд!
19 Лютого 2019, 15:08
тупою вівцею я прикинулась ще у 2014 році... крім шейха с АОЕ ніхто веєр і не розклав...
19 Лютого 2019, 15:13
в мене бабуся вмирає... скоро ще більше чокнусь. Стефоніє какоє у мєня дома мілоє прівідініє. : &quot;Я тут. Я вдома. &quot; Брязкіт посуду, замкки, телевізор вмикає по ночам разів 10, стукає палицею в двері , стіни, двері вхідні порізані , пошкрябані. Так само стукала в стіни баба Марія з Горохівщини в 2002 році. Все сходиться ! Її немає! знайшли тільки кистяк... Я не вірю! Скажи що це неправда! Стефа, то я пашу що коняка вдома з 2002 року... а її немає...
19 Лютого 2019, 15:21
кінцева зупинка в Бахові. Я прокинулась від сильного вітру, що гілками бив мені в шибки вночі. Сам ночувала в хаті. Чоловікові подзвонила щоб мене забрав терміново додому... потім викликала таксі і вночі приїхала в Ковель. Коли таксі приїхало на вулиці не було ніякого вітру! Любов зустрічала! Приходила до мене ... бабушка Галя розповідала про блискучу кофту , що начебто баба Маша (Антонінина підкинула), так це не Маша, це я дозвонювалась з гарему... Яйце тепле варене біля тину ... : &quot;... Скушай доченька яйцо диетическое... &quot; Стефаніє, а мами немає. А я справжню слухаю.Стефаніє, а я нікого бачити не хочу і ні з ким розмовляти не хочу...
19 Лютого 2019, 15:23
то моєї мами виходить не стало раніше як Лєни. (це військова таємниця)
19 Лютого 2019, 15:25
то як ти знав то чому не застрелив? то треба було мою маму застрелити!
19 Лютого 2019, 15:27
мій чоловік знав що я ясновидиця, в мене таємниць від нього ніколи не було. Він міг грати з коханкою за моєю спиною, щоб мене не тривожили і не смикали.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром