«Найкоротша рецензія була від колишнього рецидивіста: «Пашок, зарєзал», – Павло Вольвач представив роман про кримінальні будні

09 Червня 2017, 11:10
5133

У книгарні «Є» письменники Павло Вольвач і Олександр Клименко говорили про 90-ті, провінційні міста, творчі та кримінальні будні в Запоріжжі.

Представлення роману Павла Вольвача «Сни неофіта» в Луцьку відбулося у четвер, 8 червня.

«Мені дуже приємно бути в Луцьку. Якось так випадало, що тут був, але то було по дотичній і згадати нічого. Думаю,  більшість з вас не читали роман, тож ще цікавіше буде потім приїхати, коли вже прочитаєте. Тоді зустрінемося і послухаємо вже більш предметніші питання. Бо я вам сьогодні буду говорити, на скільки талановитий письменник Павло Вольвач, який у нього гарний роман, а ви мені не вірте. Бо правда і єдина правда – під обкладинкою», – зазначив Павло Вольвач.

Павло Вольвач
Павло Вольвач

Роман «Сни неофіта» став третьою прозовою книгою автора. Дехто з літературних критиків зазначає, що твір можна назвати ще одним томом трилогії, до якої також входять романи «Кляса» та «Хрещатик-Плаза».

«Сни неофіта» – це соковита панорама життя, у яку вписаний учорашній кримінал-початківець, пролетар, різночинець, а нині — молодий поет і журналіст, сповита туманцем надій, крізь які ясніє Київ — як реалізація мрії та можливість подальших трансформацій. Але це попереду.

Поки що перед читачем — провінційний простір, в якому є все: грабіжники й журналісти, махновці й губернатори, бійці «Спасу» й поети-літстудійці. Легендарний поет-дисидент Холодний сусідує на сторінках роману з авторитетом Медведéм, а містик Чудін якось поєднується з секс-символом Наталкою Шамоніною. І над усіма ними панує Місто. Наразі Запоріжжя, яке саме Вольвач своєю «Клясою» вніс на мапу української літератури.

«Це роман про 90-ті роки, це роман, в якому можна простежити виразні мотиви життя Павла, його становлення, його Запоріжжя, його Києва, поезії, майбутньої прози, спілкування з Миколою Холодним, Миколою Вінграновським, Василем Слапчуком», – представив книгу письменник Олександр Клименко.

Олександр Клименко
Олександр Клименко

За словами самого автора, у романі йдеться про 90-ті, тому що це «роки-чорновики, де прописувалося наше життя».

«Це важливий час. Як не дивно, для мене він був щасливим… Найцінніша і, можливо, найкоротша рецензія була від колишнього рецидивіста. Він подзвонив і сказав коротко: «Пашок, зарєзал», – розповідає Павло Вольвач.

Усі три прозові твори, як стверджує автор – це романи про час, атмосферу, добу, зміни. Адже для автора важливо бути свідком свого часу, фіксувати людські долі та події.















 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром