У Луцькому районі перевищений епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ

01 Грудня 2020, 13:53
1826

За даними рутинного епідеміологічного нагляду за гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) протягом останнього тижня в області захворіло понад 6 тисяч волинян, із них 43 % – це діти віком до 17 років (2,5 тисячі).

Близько одного відсотка від загальної кількості захворілих госпіталізували. Про це повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ України. 

 Серед них 80 % – це дорослі особи. Летальних випадків за цей час не виявили. 

Показник захворюваності в нинішньому епідемічному сезоні вищий від показника за аналогічний період минулого року на 13 %  і перевищує епідемічний поріг в загальному на 2 %. Локальні перевищення зареєстрували у Володимир-Волинському районі (+46 %), Локачинському районі (+20 %), та Луцькому районі (27 %).

Інтенсивний показник захворюваності 584 на 100 тисяч населення і вищий від середнього по Україні на 18 %.

Читайте також: На Локачинщині не перестають хворіти на грип та гострі респіраторні інфекції.

Слід зазначити, що перевищення епідемічного порогу захворюваності ще не означає початок епідемії грипу. Найчастіше це типовий для даної пори року та цілком очікуваний епідемічний підйом захворюваності.

З початку епідемічного сезону гострими респіраторними вірусними інфекціями вже перехворіло близько 47,5 тисяч мешканців області, що на 6,8 тисячі більше ніж попереднього сезону.

З початку епідемічного сезону в області вакцинували 1 500 осіб, із них 676 – це особи із групи ризику.

Читайте також: На Локачинщині зафіксували перевищений епідемічний поріг захворюваності на грип.

Для того, щоб уникнути зараження ГРВІ та грипом в період сезонного підйому захворюваності та, навіть, під час епідемії, важливо дотримуватись простих речей:

  • Уникати скупчень людей аби зменшити кількість контактів, оскільки хворий є заразним навіть до появи симптомів.
  • Користуватися одноразовими масками. Маска ефективна, лише тоді, якщо вона прикриває рот і ніс, як тільки вона стане вологою чи забрудниться її потрібно замінити.
  • Користуватися одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.
  • Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання аби запобігти поширенню інфекції.
  • Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, оскільки віруси можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
  • Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам перебігу хвороби та її ускладненням.
  • Регулярно мити руки, оскільки інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей.
  • Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.
  • Вакцинуватися можна впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Читайте також: «Вакцинопрофілактика є одним із найуспішніших та найбільш економічно ефективних заходів», – педіатр Леся Іванишин.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром